Przepis
Sałatka z kaszy pęczak, kurczaka i brokuła
4 łyżki kaszy pęczak
ugotowana pierś kurczaka
pół średniego brokuła
pół awokado
pół puszki kukurydzy
2łyżeczki czerwonego pesto
4łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki pestek słonecznika
Kaszę pęczak gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia.
Brokuł dzielimy na małe różyczki. Gotujemy ok. 4-5 minut ( czas liczymy od wrzucenia do wrzącej wody). Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i także pozostawiamy na chwilę do ostygnięcia.
Pierś kurczaka i awokado kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
I mieszamy: kurczak, kukurydza, pęczak, awokado i brokuł.
W kubeczku mieszamy pesto z jogurtem i mieszamy z resztą składników.
Pestki prażymy na suchej patelni, posypujemy nimi sałatkę.
Całość pakujemy do lunch box-u i uciekamy na uczelnię ;)