Przepis
Wczoraj po raz pierwszy robiłam Banoffee i powiem wam, że efekt pozytywnie mnie zaskoczył :) bardzo słodkie, szybkie ciasto i godne zainteresowania :) przygotowanie go zajęło mi niecałą godzinkę. Jeśli ktoś lubi banany, toffi i bitą śmietanę to koniecznie musi sobie coś takiego przygotować.
Składniki:
- 350 g herbatników
- 200 dag margaryny lub masła (ja użyłam masła osełka)
- 1 puszka masy korówkowej kajmakowej
- 8 bananów
- 660 ml śmietany 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 5 opakowań śmietan-fix
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- mleczna czekolada do posypania
Przygotowanie:
Masło rozpuścić i odstawić na chwilę do przestygnięcia.
Herbatniki pokruszyć i zalać roztopionym masłem, dobrze wymieszać i wyłożyć na przygotowaną blaszkę.
Banany umyć, obrać ze skórki, pokroić i ułożyć na warstwę z herbatników.
Na banany należy wyłożyć masę korówkową (banany nie będą ułatwiały tego procesu ale jest to wykonalne).
Następnie należy ubić śmietanę razem z cukrem pudrem, śmietan- fixami i cukrem wanilinowy, po czym wyłożyć na warstwę kajmakową.
Całość można posypać startą czekoladą.
SMACZNEGO :)