Banoffee

Ilona
23.11.2014 17:52
Banoffee

Przepis

Wczoraj po raz pierwszy robiłam Banoffee i powiem wam, że efekt pozytywnie mnie zaskoczył :) bardzo słodkie, szybkie ciasto i godne zainteresowania :) przygotowanie go zajęło mi niecałą godzinkę. Jeśli ktoś lubi banany, toffi i bitą śmietanę to koniecznie musi sobie coś takiego przygotować.

Składniki:

- 350 g herbatników

- 200 dag margaryny lub masła (ja użyłam masła osełka)

- 1 puszka masy korówkowej kajmakowej

- 8 bananów

- 660 ml śmietany 30%

- 4 łyżki cukru pudru

- 5 opakowań śmietan-fix

- 1 opakowanie cukru wanilinowego

- mleczna czekolada do posypania

Przygotowanie:

Masło rozpuścić i odstawić na chwilę do przestygnięcia.

Herbatniki pokruszyć i zalać roztopionym masłem, dobrze wymieszać i wyłożyć na przygotowaną blaszkę.

Banany umyć, obrać ze skórki, pokroić i ułożyć na warstwę z herbatników.

Na banany należy wyłożyć masę korówkową (banany nie będą ułatwiały tego procesu ale jest to wykonalne).

Następnie należy ubić śmietanę razem z cukrem pudrem, śmietan- fixami i cukrem wanilinowy, po czym wyłożyć na warstwę kajmakową.

Całość można posypać startą czekoladą.

SMACZNEGO :)