Malinowa chmurka to ciasto, którego nie trzeba specjalnie przedstawiać. Jest powszechnie znane i lubiane. To jedno z moich ulubionych wypieków na lato, chociaż świetnie się sprawdza o każdej porze roku. Co w nim takiego wyjątkowego? Przede wszystkim cztery pyszne warstwy, z których się składa. Na spodzie mamy delikatne kruche maślane ciasto, następnie galaretkę z malinami, kolejno pyszny krem z mascarpone i wanilią, który zdobi bezowa korona z płatkami migdałów. Wydaje mi się, że nie sposób nie lubić tego deseru! Jeśli dotąd nie próbowaliście ciasta malinowa chmurka to, czym prędzej musicie to nadrobić!
🍴 Ciasto malinowa chmurka
- Liczba porcji: 12
- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 60 min
- Szacunkowy koszt: 40 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 300 kcal na porcję
- Tłuszcz: 20g
- Węglowodany: 35g
- Białko: 5g
Składniki
- Spód: 200g herbatników maślanych, 100g masła
- Masa malinowa: 500g malin, 3 łyżki cukru, 1 galaretka malinowa
- Krem budyniowy: 500ml mleka, 2 żółtka, 3/4 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 200g masła
- Warstwa bezowa: 3 białka, 150g cukru, szczypta soli
- Ozdoba: 250ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru
Przepis
Ciasto malinowa chmurka to nie tylko pyszny deser, ale również wyjątkowe doświadczenie smakowe. Ten przepis łączy w sobie delikatność kremu budyniowego, świeżość malin oraz chrupkość spodu i bezy. Idealne na letnie spotkania czy rodzinne przyjęcia, szybko stanie się ulubionym deserem Twoich bliskich. Każda warstwa ciasta ma swoje unikalne cechy - maślany spód dodaje odpowiedniej kruchości i stanowi solidną podstawę dla delikatniejszych warstw. Masa malinowa, przygotowana ze świeżych malin, nadaje całości orzeźwiającego smaku, a przy tym jest lekko kwaskowata, co doskonale komponuje się ze słodyczą kolejnych warstw. Krem budyniowy to klasyka, która nigdy nie zawodzi - aksamitny, lekko waniliowy nadaje całości subtelności i elegancji. Na wierzchu znajdziemy bezę, która po upieczeniu staje się lekko chrupiąca, a jednocześnie zachowuje swoją delikatność. Całość wieńczy bita śmietana, która dodaje deserowi lekkości i puszystości. Niech Ciasto malinowa chmurka będzie Twoim tajnym asem w rękawie na specjalne okazje. Każdy, kto go spróbuje, zakocha się w nim od pierwszego kęsa. To ciasto jest nie tylko pyszne, ale również pięknie wygląda na stole. Przygotuj je na następne spotkanie, a z pewnością zyska ono miano hitu imprezy!
- Spód: Herbatniki zmielić na piasek, dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na spód tortownicy (średnica ok. 24 cm) i wcisnąć dokładnie. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
- Masa malinowa: Maliny zasypać cukrem i gotować na małym ogniu, aż puszczą sok. Dodać galaretkę i mieszać, aż się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wyłożyć na schłodzony spód herbatnikowy.
- Krem budyniowy: W rondelku zagotować 400ml mleka z cukrem i cukrem wanilinowym. W osobnej misce roztrzepać żółtka z pozostałym mlekiem i obu rodzajami mąki. Wlać mieszaninę do gotującego się mleka, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć na puch i stopniowo dodawać do niego ostudzony budyń. Krem wyłożyć na masę malinową.
- Warstwa bezowa: Białka ubić z solą na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, aż piana będzie szklista. Pianę wyłożyć na krem budyniowy.
- Pieczenie: Całość piec w temperaturze 160°C przez około 40 minut, aż beza się zarumieni. Ciasto całkowicie ostudzić.
- Ozdoba: Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno i rozsmarować na wierzchu ostudzonego ciasta. Można udekorować malinami lub liśćmi mięty.