Przepis
Na 8 porcji:
185 g masła
185 g gorzkiej czekolady
3 jajka
250 g cukru
95 g mąki
50 g kakao
masło do formy
100 g białej czekolady
50 ml mleka
litr lodów waniliowych
sos czekoladowy
Masło rozpuścić razem z ciemną czekoladą. Miksując, dodawać po jednym jajku i cukier, następnie mąkę i kakao. Masę wlać do natłuszczonej podłużnej blaszki. Piec ok. 45 minut w 160°C. Białą czekoladę rozpuścić w gorącym mleku. Wystudzić i wymieszać z lodami. Wstawić do zamrażalnika. Ciasto przekroić na pół. Formę wyłożyć folią spożywczą tak, by jej brzegi wystawały na zewnątrz. Na spód położyć połówkę ciasta, a następnie masę lodową. Wierzch wyrównać. Przykryć resztą ciasta i folią. Wstawić mniej więcej na 6 godzin do zamrażalnika. Deser wyjąć z formy. Polać sosem czekoladowym i od razu podawać.