Przepis
Składniki na ciasto:
• 2 szklanki mąki
• 3 żółtka
• 1 kostka masła
• 2/3 szklanki cukru
• 2 łyżki kakao
• szczypta soli
• łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:
• 1 kg sera
• 6 jajek
• ¾ szklanki cukru
• 2 budynie śmietankowe
• 1 cytryna
• 2 brzoskwinie
Sposób przygotowania:
Na stolnicy mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i kakao. Dodajemy do suchych składników żółtka oraz posiekane masło i zagniatamy ciasto. Owijamy je w folie spożywczą i zamrażamy. Masę serową przygotowujemy ucierając żółtka z cukrem, a gdy ten się rozpuści dokładamy po łyżce sera. Gdy masa się połączy dodajemy otartą skórkę cytryny, oraz sok z cytryny a na koniec budynie. W drugiej misce ubijamy na sztywną pianę 9 pozostałych białek (3 z ciasta i 6 z masy serowej). Ubite białka łączymy z serem delikatnie mieszając. Wyjmujemy z zamrażarki ciasto i ścieramy ¾ całości na spód blaszki, wylewamy na to masę serową i układamy małe kawałki obranych ze skórki brzoskwiń. Na wierzch ścieramy resztę ciasta. Pieczemy ok 1 godziny w 180 stopniach.
Smacznego :)
PS. Udało mi się zrobić zdjęcie tylko jednego kawałka taki był pyszny ;)