Przepis
Składniki (na ok. 6 porcji):
500 gramów serka mascarpone
12 łyżek cukru
8 żółtek
200 gramów włoskich biszkoptów
250 ml mocnej kawy (bez fusów!)
opakowanie jagód, borówek, malin lub truskawek
1,5- 2 kieliszki wódki o smaku kawowym
kakao naturalne
Potrzebować będziemy jeszcze miksera, małego sitka i kilku listków mięty do dekoracji.
Przygotowanie:
Do dużej miski wbijamy żółtka, dodajemy cukier i miksujemy masę przez kilka minut na najwyższych obrotach.
Kiedy masa zgęstnieje i nabierze jasno kremowej barwy, zaczynamy stopniowo dodawać do niej mascarpone. Serek dodajemy do miski bardzo powoli, po ok. 1- 1,5 łyżeczki, przez cały czas miksując masę na wysokich obrotach. To najtrudniejszy etap przygotowywania tiramisu i wymaga niestety trochę cierpliwości.
Uwaga! Ważne by serek mascarpone był zimny!
Kolejnym krokiem jest namoczenie biszkoptów w kawie z dodatkiem alkoholu. Kawa powinna być zimna i bez fusów. Najwygodniej będzie przygotować ją w kawiarce lub zaparzaczu. Biszkopty wystarczy na chwilę zanurzyć po obu stronach w kawie.
Do namaczania biszkoptów nie używajcie kawy rozpuszczalnej! Nawiasem mówiąc, najlepiej nie używajcie jej do niczego ;)
Gdy masa i biszkopty są już gotowe, zabieramy się za wykładanie ich do foremek. Możemy do tego celu użyć np. kieliszków do wina, kieliszków do martini, salaterek lub po prostu szklanek. Najważniejsze by naczynia te były przezroczyste.
Wykładanie do foremek zaczynamy od warstwy biszkoptów, które posypujemy przesianym przez sitko kakao. Następnie biszkopty posypujemy umytymi owocami i zalewamy kilkoma łyżkami masy z serka mascarpone. Czynność powtarzamy co najmniej dwa razy.
Na koniec tiramisu wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypujemy wierzch kakao i dekorujemy listkiem mięty.
Tiramisu gotowe!
Jest to doskonały deser dla tych, którzy nie lubią piec :)