Przepis na gofry idealne- chrupkie i złociste

Krzysztof
Przepisy
15.09.2014 19:01
Przepis na gofry idealne- chrupkie i złociste

Przepis

Składniki:

1 jajko

1 szklanka mleka

2-3 łyżki oleju

1 szklanka mąki

Łyżeczka cukru

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki sody

Szczypta soli

Z podanych składników można upiec ok. 5-6 gofrów, w zależności od wielkości gofrownicy.

Przygotowanie: W wysokim naczyniu dokładnie roztrzepujemy jajko z mlekiem i olejem. Następnie wsypujemy do niego wszystkie składniki suche, pamiętając aby mąkę dodać na samym końcu. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Kiedy powstanie jednolita i gładka masa wylewamy ją partiami na mocno rozgrzaną gofrownicę. Uwaga! Nie należy nalewać jej zbyt dużo, gdyż w trakcie pieczenia wyrośnie. Gofry pieczemy do momentu, aż uzyskają złoty kolor. Gotowe!