Przepis
Co jest potrzebne?
CIASTO:
- 1 l mleka
- 3/4 kostki margaryny do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 1/4 szklanki kaszki manny
- 3 łyżki kakao
- ok. 56 herbatników (14 paczek)
POLEWA:
- 2 łyżki wody
- 1/4 margaryny do pieczenia
- 1 1/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
Jak przygotować?
Mleko zagotować razem z margaryną i cukrem. Kakao rozpuścić w małej ilości mleka i dolać do mleka. Od czasu do czasu mieszamy. Kiedy zacznie się gotować dosypujemy kaszkę mannę i cały czas energicznie mieszamy, aby nie było grudek. Chwilę pogotować.
Na spodzie blaszki o wymiarach 25 x 28 cm układamy warstwę herbatników. Wylewamy kaszkę i układamy na niej drugą warstwę z ciastek.
W rondelku rozpuścić margarynę z wodą. Dodać cukier puder i kakao. Wszystko energicznie wymieszać i wylać na ciasteczka.
Ciasto wkładamy na 2 h do lodówki, aby wszystko ładnie zastygło.
Smacznego!