Cześć Kochani, dziś chcę Was zaprosić na po prostu rewelacyjne ciasto-jabłkowo orzechową krówkę. Jest to wspaniały przekładaniec na spodach miodowych (na palonej sodzie) z kremem orzechowym i jabłkami, całość posmarowana jest masą kajmakową i posypana orzechami
🍴 Ciasto Jabłkowo-orzechowa krówka - po prostu przepyszne z filmem
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 500kcal
- Tłuszcz: 25g
- Węglowodany: 65g
- Białko: 10g
Składniki
- 500g jabłek
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 200g kremu orzechowego
- 200g krówek
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- cukier puder do posypania
Przepis
To ciasto jabłkowo-orzechowa krówka to prawdziwa kulinarna poezja. Miękki, soczysty biszkopt z dodatkiem jabłek przełożony aksamitnym kremem orzechowym z krówkami to połączenie, na które nie można być obojętnym. Pomimo że wygląda na złożone, jest naprawdę proste w wykonaniu. Wystarczą podstawowe składniki i trochę czasu, aby stworzyć prawdziwe cudo. W sam raz na popołudniowe spotkania przy kawie lub jako deser po obiedzie. Słodki, aromatyczny krem idealnie komponuje się z jabłkami a krówki dodają mu niepowtarzalnego smaku. Zapraszam do przygotowania tego ciasta, gwarantuję że Was zachwyci. Nie zapominajcie o udostępnieniu przepisu rodzinie i znajomym, którzy na pewno będą chcieli spróbować tego niezwykłego ciasta.
- Przygotuj blachę do pieczenia, posmaruj masłem i oprósz mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z cukrem i odstaw na bok.
- Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie mleko. Dokładnie wymieszaj. Dodaj pokrojone jabłka i wymieszaj.
- Ciasto wylej do przygotowanej blachy i piecz przez około 40 minut. Po upieczeniu ostudź.
- Podgrzej krem orzechowy, dodaj pokruszone krówki i śmietanę. Mieszaj na małym ogniu aż do uzyskania gładkiej masy.
- Ostudzone ciasto pokryj kremem i odstaw do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.