Ciasto Jabłkowo-orzechowa krówka-po prostu przepyszne (z jabłkami, kremem orzechowym)+FILM

Katarzyna
Ciasta
26.10.2023 19:17
Ciasto Jabłkowo-orzechowa krówka-po prostu przepyszne (z jabłkami, kremem orzechowym)+FILM

Cześć Kochani, dziś chcę Was zaprosić na po prostu rewelacyjne ciasto-jabłkowo orzechową krówkę. Jest to wspaniały przekładaniec na spodach miodowych (na palonej sodzie) z kremem orzechowym i jabłkami, całość posmarowana jest masą kajmakową i posypana orzechami

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smaki-katriny.blogspot.com/2023/10/ciasto-jabkowo-orzechowa-krowka-po.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Ciasto Jabłkowo-orzechowa krówka - po prostu przepyszne z filmem

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 500kcal
  • Tłuszcz: 25g
  • Węglowodany: 65g
  • Białko: 10g

Składniki

  • 500g jabłek
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 200g kremu orzechowego
  • 200g krówek
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • cukier puder do posypania

Przepis

To ciasto jabłkowo-orzechowa krówka to prawdziwa kulinarna poezja. Miękki, soczysty biszkopt z dodatkiem jabłek przełożony aksamitnym kremem orzechowym z krówkami to połączenie, na które nie można być obojętnym. Pomimo że wygląda na złożone, jest naprawdę proste w wykonaniu. Wystarczą podstawowe składniki i trochę czasu, aby stworzyć prawdziwe cudo. W sam raz na popołudniowe spotkania przy kawie lub jako deser po obiedzie. Słodki, aromatyczny krem idealnie komponuje się z jabłkami a krówki dodają mu niepowtarzalnego smaku. Zapraszam do przygotowania tego ciasta, gwarantuję że Was zachwyci. Nie zapominajcie o udostępnieniu przepisu rodzinie i znajomym, którzy na pewno będą chcieli spróbować tego niezwykłego ciasta.

  • Przygotuj blachę do pieczenia, posmaruj masłem i oprósz mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
  • Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z cukrem i odstaw na bok.
  • Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie mleko. Dokładnie wymieszaj. Dodaj pokrojone jabłka i wymieszaj.
  • Ciasto wylej do przygotowanej blachy i piecz przez około 40 minut. Po upieczeniu ostudź.
  • Podgrzej krem orzechowy, dodaj pokruszone krówki i śmietanę. Mieszaj na małym ogniu aż do uzyskania gładkiej masy.
  • Ostudzone ciasto pokryj kremem i odstaw do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.