Rolada " Zebra "z cynamonem oraz nadzienie twaróg z galaretką i truskawki

Agnieszka
Ciasta
10.06.2024 11:46
Rolada " Zebra "z cynamonem oraz nadzienie twaróg z galaretką i truskawki

Wiecie co ? Wczoraj w Biedronce kupiłam roladę truskawkową i cytrynową i szczerze zjeść się jej nie dało cukru to chyba z tonę wsypali dosłownie sam cukier

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2020/06/rolada-zebra-z-cynamonem-oraz-nadzienie.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Niesamowita Rolada 'Zebra' z Cynamonem, Twarogiem, Galaretką i Truskawkami

  • Liczba porcji: 6
  • Czas gotowania: 35 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 25 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 300 kcal
  • Tłuszcz: 10 g
  • Węglowodany: 35 g
  • Białko: 15 g

Składniki

  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 250 g świeżych truskawek
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Przepis

Ta niesamowita rolada 'Zebra' z cynamonem, twarożkiem, galaretką i świeżymi truskawkami to prawdziwy hit na każdej rodzinnej imprezie. Unikalny wzór 'Zebry' doda twojemu deserowi wyjątkowego charakteru, a połączenie smaku cynamonu, kremowego twarożku i słodkości truskawek sprawi, że nikt nie będzie mógł oprzeć się tej smakowitej pokusie. Przepis jest prosty i łatwy do wykonania, a wynik końcowy z pewnością zadowoli każdego łasucha. To doskonały pomysł na deser, który nie tylko smakuje wybornie, ale również wygląda spektakularnie. Jedno kęs i natychmiast przeniesiesz się do raju smaków. Spróbuj przepisu już dziś!

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon.
  • Jajka rozbijamy na osobnej misce, a następnie dodajemy do mieszanki mąki, mieszając do uzyskania gładkiej masy.
  • Masę wylewamy na natłuszczoną blaszke, wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc wzór 'Zebry'.
  • Pieczemy przez 15 minut, lub do momentu aż ciasto jest dobrze upieczone.
  • Tymczasem gotujemy galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostawiamy do wystudzenia.
  • Twaróg mieszamy z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Dodajemy do niego pokrojone truskawki.
  • Wystudzone ciasto nakładamy rewersie, skropmy wilgotną ściereczką jedną powierzchnie, nakładamy na nią twaróg z truskawkami, a na wierzch wylewamy galaretkę.
  • Zwijamy ciasto w roladę i chłodzimy w lodówce przez co najmniej 2 godziny przed podaniem.