Wiecie co ? Wczoraj w Biedronce kupiłam roladę truskawkową i cytrynową i szczerze zjeść się jej nie dało cukru to chyba z tonę wsypali dosłownie sam cukier
🍴 Niesamowita Rolada 'Zebra' z Cynamonem, Twarogiem, Galaretką i Truskawkami
- Liczba porcji: 6
- Czas gotowania: 35 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 25 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 300 kcal
- Tłuszcz: 10 g
- Węglowodany: 35 g
- Białko: 15 g
Składniki
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 4 jajka
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- 250 g świeżych truskawek
- 500 g twarogu półtłustego
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Przepis
Ta niesamowita rolada 'Zebra' z cynamonem, twarożkiem, galaretką i świeżymi truskawkami to prawdziwy hit na każdej rodzinnej imprezie. Unikalny wzór 'Zebry' doda twojemu deserowi wyjątkowego charakteru, a połączenie smaku cynamonu, kremowego twarożku i słodkości truskawek sprawi, że nikt nie będzie mógł oprzeć się tej smakowitej pokusie. Przepis jest prosty i łatwy do wykonania, a wynik końcowy z pewnością zadowoli każdego łasucha. To doskonały pomysł na deser, który nie tylko smakuje wybornie, ale również wygląda spektakularnie. Jedno kęs i natychmiast przeniesiesz się do raju smaków. Spróbuj przepisu już dziś!
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon.
- Jajka rozbijamy na osobnej misce, a następnie dodajemy do mieszanki mąki, mieszając do uzyskania gładkiej masy.
- Masę wylewamy na natłuszczoną blaszke, wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc wzór 'Zebry'.
- Pieczemy przez 15 minut, lub do momentu aż ciasto jest dobrze upieczone.
- Tymczasem gotujemy galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostawiamy do wystudzenia.
- Twaróg mieszamy z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Dodajemy do niego pokrojone truskawki.
- Wystudzone ciasto nakładamy rewersie, skropmy wilgotną ściereczką jedną powierzchnie, nakładamy na nią twaróg z truskawkami, a na wierzch wylewamy galaretkę.
- Zwijamy ciasto w roladę i chłodzimy w lodówce przez co najmniej 2 godziny przed podaniem.