„Jedzenie powinno zaspokajać głód – nie próżność, sprawiać przyjemność – nie trudność, być doznaniem kulinarnym – nie intelektualnym i dawać okazje do dzielenia się radością posiłku z bliskimi.” „Każdy posiłek to podróż w krainę smaku…”
🍴 Szaszłyki z karkówki i kiełbasy: Ucztuj jak na prawdziwym grillu!
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 120 min
- Szacunkowy koszt: 50 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 510
- Tłuszcz: 37g
- Węglowodany: 6g
- Białko: 37g
Składniki
- 1 kg karkówki
- 4 kiełbasy
- 2 czerwone papryki
- 2 cebule
- 200 ml oleju
- 50 ml sosu sojowego
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz i słodka papryka do smaku
Przepis
Czy ciepłe, letnie dni nie kojarzą Ci się z zapachem grillowanego mięsa unoszącym się w powietrzu? Jeśli tak, mamy dla Ciebie idealny przepis! Soczyste szaszłyki z karkówki i kiełbasy to propozycja, która zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Mięso przygotowane w aromatycznej marynacie, uzupełnione smakiem grillowanych warzyw... Brzmi apetycznie? To tylko część tej symfonii smaków! Wystarczy kilka prostych kroków, by przenieść się wprost do kulinarnego raju. Sposób przygotowania jest prosty, a efekt końcowy z pewnością przyniesie Ci wiele satysfakcji. Idealny na letni wieczór w gronie najbliższych, ten przepis pozwoli Ci odkryć nowe smaki grillowania. Więc nie czekaj dłużej, zaplanuj weekendowy grill i zaskocz wszystkich swoimi kulinarnymi umiejętnościami. Szaszłyki z karkówki i kiełbasy to klasyka, której nie można przegapić!
- Najpierw przygotuj marynatę. W misce wymieszaj olej, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i słodką paprykę.
- Karkówkę i kiełbasy pokrój w grubo pokrojone kawałki. Cebulę i papryki pokrój w dużą kostkę. Wszystko przełóż do miski i zalej przygotowaną marynatą.
- Dokładnie wymieszaj wszystko, aby marynata pokryła wszystkie składniki. Przykryj miskę i odstaw na minimum 2 godziny do lodówki.
- Po tym czasie, nabij na szaszłyki na przemian kawałki mięsa, papryki i cebuli.
- Grilluj szaszłyki przez około 20 minut, obracając je co jakiś czas, aby równomiernie się przyrumieniły.
- Podawać gorące, ze swoim ulubionym dodatkiem, na przykład ziemniakami w mundurkach lub świeżą bagietką.