Quarkkäulchen – przepis na saksońskie placuszki ziemniaczano-twarogowe podawane z musem jabłkowym i cukrem pudrem.
🍴 Quarkkäulchen - saksońskie placuszki ziemniaczano-twarogowe
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 250kcal
- Tłuszcz: 9g
- Węglowodany: 32g
- Białko: 7g
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 250 g twarogu
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- olej do smażenia
Przepis
Dziś chciałbym Ci zaprezentować przepis na tradycyjne Quarkkäulchen - saksońskie placuszki ziemniaczano-twarogowe. To proste i pyszne danie jest doskonałym rozwiązaniem na obiad czy kolację, a dodatkowo jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. W Quarkkäulchen smak ziemniaków łączy się z delikatnością twarogu, a dodatek cynamonu nadaje placuszkom niepowtarzalnego charakteru. Smażone na złoty kolor, idealnie komponują się z cukrem pudrem lub syropem klonowym. Taki przepis zapewni Ci i Twoim bliskim niezapomniane kulinarne doznania. Nie zwlekaj, wypróbuj tego tradycyjnego przysmaku już dziś!
- Obierz ziemniaki, a następnie zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach.
- Dodaj do startych ziemniaków twaróg, jajka, mąkę, cukier, cynamon i szczyptę soli, a następnie wymieszaj wszystko dokładnie.
- Na patelni rozgrzej olej. Gdy olej będzie odpowiednio gorący, nakładaj na patelnię łyżką porcje ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor.
- Usmażone placuszki odsącz na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj placuszki gorące, posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym.