Pyszne babeczki, z truskawkami i serową masą w środku. Idealne do popołudniowej kawy, lub na podwieczorek. Polecam... Składniki: na kruszonkę: 110 g mąki pszennej 60g cukru, 50 g masła na ciasto: 170 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenie, 70 ml oleju 1 jajko, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 110 g cukru, 120 g jogurtu naturalnego 300 g truskawek na masę serową : 200g serka śmietankowego 60 g cukru, 1 łyżka budyniu waniliowego Przygotowanie: Zaczynamy od wymieszania ze sobą składników na kruszonkę, możecie to zrobić widelcem w miseczce. Odstawcie na bok. Robimy …
🍴 Muffinki z truskawkami i serem - idealne na słodki początek dnia
- Liczba porcji: 12
- Czas gotowania: 25 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- 370 kcal
- 18g tłuszczu
- 44g węglowodanów
- 6g białka
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 100 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g serka śmietankowego
- 300 g świeżych truskawek
- szczypta soli
Przepis
Ten przepis na muffinki z truskawkami i serem to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia. Delikatne, pachnące i pełne słodkich truskawek, które genialnie komponują się z serkiem. To prawdziwa uczta dla miłośników słodkości. Dodatek serka sprawia, że są niezwykle puszyste, a jednocześnie lekkie. Docenią je zwłaszcza dzieciaki. Przygotowanie muffinek nie jest skomplikowane, więc nawet początkujący kucharze poradzą sobie bez problemu. Wystarczy łyżka, miska i kilka prostej składniki, które zazwyczaj mamy w domu. Wszystko robimy 'na oko', a mimo to muffinki zawsze wychodzą pyszne. Opcjonalnie można dosypać do ciasta łyżkę kakao, jeśli jesteśmy fanami czekolady. Podane z poranną kawą lub popołudniową herbatą, na pewno umilą nam każdą chwilę. Chrupki spód, wilgotne w środku i pachnące owocami - to tylko niektóre z ich zalet. Zaskocz swoich domowników tym przepisem - na pewno urzekniesz ich nie tylko smakiem, ale i wyglądem tych przepięknych muffinek!
- W dużej misce umieść mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Dodaj do suchych składników miękkie masło i jajka. Wymieszaj ciasto mikserem na średnich obrotach.
- Kiedy składniki się połączą, dodaj ser. Wymieszaj jeszcze raz.
- Truskawki umyj, osusz i pokrój na małe kawałki. Dodaj je do ciasta i delikatnie wymieszaj.
- Nakładaj ciasto do foremek na muffinki, wypełniając je do 3/4 wysokości.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Piecz muffinki przez około 20-25 minut, do momentu aż staną się złote.
- Po upieczeniu muffinki ostudź, najsmaczniejsze będą podane z bitą śmietaną lub jogurtem naturalnym.