Kruche ciasto z truskawkami i budyniem

Ciasta
17.05.2024 8:32
Kruche ciasto z truskawkami i budyniem

Przepis na szybkie i proste kruche ciasto z budyniem i truskawkami

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/kruche-ciasto-z-truskawkami-i-budyniem/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Kruche ciasto z truskawkami i budyniem – nieodparty smak lata

  • Liczba porcji: 6
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 340 kcal
  • Tłuszcz: 15 g
  • Węglowodany: 45 g
  • Białko: 5 g

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 500 g truskawek
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1 litr mleka
  • 100 g cukru

Przepis

Kruche ciasto z truskawkami i budyniem to prawdziwa eksplozja smaków na Twoim talerzu. Lekko słodkie, kruche ciasto doskonale komponuje się z waniliowym budyniem i kwaśnymi truskawkami, tworząc idealny balans smaków. To doskonały pomysł na letni deser, kiedy truskawki są świeże i soczyste. Mimo że przepis wydaje się nieco skomplikowany, jest zaskakująco prosty do wykonania. Cały proces pieczenia zajmuje mniej więcej godzinę, a efektem jest ciasto, które zachwyca zarówno dzieci, jak i dorosłych. Zdecydowanie warto spróbować przygotować to ciasto - szczególnie, gdy mamy dostęp do świeżych, lokalnych truskawek. Smak tego ciasta jest niepowtarzalny i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Czyż może być coś lepszego, niż kawałek takiego ciasta podany na tarasie w słoneczny, letni dzień? Zapraszamy do wypróbowania przepisu!

  • Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj cukier puder, masło, jajko, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystko razem zagniataj, aż powstanie jednolite ciasto. Następnie wstaw je do lodówki na 30 minut.
  • Budyń przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale zamiast sugerowanej ilości cukru, dodaj tylko 100 g.
  • Truskawki umyj, osusz i pozbądź się szypułek. Następnie pokrój je na połówki.
  • Po schłodzeniu ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i ułóż na dnie formy. Nałoż na to warstwę budyniu, a na wierzch ułóż truskawki.
  • Ciasto wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 40 minut. Po upieczeniu ciasto ostudź i podawaj.