Mistrzowskie kotlety schabowe z kapustą młodą

Beata
Obiad
13.05.2024 8:20
Mistrzowskie kotlety schabowe z kapustą młodą

„Jedzenie powinno zaspokajać głód – nie próżność, sprawiać przyjemność – nie trudność, być doznaniem kulinarnym – nie intelektualnym i dawać okazje do dzielenia się radością posiłku z bliskimi.” „Każdy posiłek to podróż w krainę smaku…”

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarnachwila.com/2024/05/mistrzowskie-kotlety-schabowe-z-kapusta.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Mistrzowskie kotlety schabowe z kapustą młodą

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 420
  • Białko: 34g
  • Węglowodany: 12g
  • Tłuszcz: 25g

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

Mistrzowskie kotlety schabowe z kapustą młodą to przepis, który po prostu musisz wypróbować! To pyszne i pożywne danie, które zadowoli każdego miłośnika tradycyjnej kuchni polskiej. Kruche i soczyste kotlety schabowe, panierowane w mieszance bułki tartej i mąki, podane z duszoną młodą kapustą stanowią idealne połączenie smaków. Przygotowanie tego dania nie jest skomplikowane, a efekt końcowy na pewno Cię zaskoczy. Wystarczy pokroić schab, przyprawić go, panierować, a następnie smażyć na patelni. A sos? Wystarczy dusić młodą kapustę z cebulą, aż stanie się miękka i aromatyczna. To danie jest nie tylko smaczne, ale również zdrowe, dostarczając wiele cennych składników odżywczych. Kotlety schabowe z młodą kapustą to propozycja, której nie można odmówić. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu i delektowania się wyśmienitym smakiem tego tradycyjnego polskiego dania.

  • Pokrój schab na kotlety, rozklep je tłuczkiem do mięs, przypraw solą i pieprzem.
  • W jednej misce rozkłóć jajka, a w drugiej wymieszaj bułkę tartą z mąką.
  • Kotlety panieruj najpierw w jajku, potem obtocz w bułce tartej z mąką.
  • Na patelni rozgrzej olej, a następnie smaż na nim kotlety z obu stron na złoty kolor.
  • Pokrój kapustę na cienkie paski, cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, chwilę smaż, a potem dodaj kapustę. Dusisz pod przykryciem do momentu aż kapusta zmięknie. Dopraw solą i pieprzem.
  • Podawaj kotlety schabowe z duszoną kapustą młodą. Smacznego!