Pieczone bataty z serem brie i żurawiną to pyszna przekąska, która łączy w sobie słodycz batatów, kremowość sera brie oraz kwaśny posmak żurawiny. Przygotowanie jest proste i szybkie w przygotowaniu. Plasterki batatów podpiekamy, następnie dekorujemy plasterkami sera brie, doprawiamy suszonym oregano oraz rozmarynem i na nowo pieczemy. Wystarczy kilka minut, aby ser lekko się roztopił, a danie było gotowe do podania. Tak przygotowane bataty są idealne jako przekąska na imprezę, lekki posiłek czy nawet jako dodatek do głównego dania. Serdecznie polecam! SKŁADNIKI Pieczone bataty z serem brie i żurawiną 2-3 bataty 200 g sera brie 50 g suszonej żurawiny suszony …
🍴 Pieczone bataty z serem brie i żurawiną - połączenie, które przerosło moje oczekiwania
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 45 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 395Kcal
- Tłuszcz: 17.6g
- Węglowodany: 48.8g
- Białko: 10.2g
Składniki
- 4 średnie bataty
- 200g sera brie
- 1 szklanka żurawiny (świeżej lub suszonej)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól morska
- Świeżo mielony czarny pieprz
- Listki świeżej bazylii do dekoracji
Przepis
Czy kiedykolwiek próbowałeś połączenia batatów, sera brie i żurawiny? Jeśli nie, to najwyższa pora to zmienić! To proste danie zaskoczy Cię swoją smakową głębią i różnorodnością. Słodkie bataty, kremowy, lekko słony ser brie i kwaskowata żurawina to kombinacja, która z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Co więcej, to danie jest nie tylko pyszne, ale także pożywne i pełne zdrowych składników. Bataty są źródłem błonnika i beta-karotenu, ser brie dostarcza białka i wapnia, a żurawina jest bogatym źródłem antyoksydantów. To danie jest również bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy pokroić bataty, posypać je solą i pieprzem, upiec, następnie dodać ser i żurawinę i voila! Masz pyszne, zdrowe i sycące danie na obiad lub kolację. Na pewno zaskoczysz gości tym niecodziennym połączeniem smaków. Spróbuj tego przepisu już dziś!
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza. Bataty obierz, a następnie pokrój wzdłuż na pół.
- Układaj bataty na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu. Każdą półbatatę skrop oliwą z oliwek i posyp solą morską oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.
- Piecz bataty przez 35 minut. W międzyczasie pokrój ser brie na kawałki.
- Po upieczeniu, na gorące bataty ułóż pokrojony ser brie i żurawinę. Piecz wszystko razem jeszcze przez 10 minut, aż ser się rozpuści.
- Podawaj bataty na talerze, posyp resztą żurawiny i świeżymi listkami bazylii.