Przepis
Składniki (na tortownicę/ foremkę do tarty o średnicy 26 cm):
CIASTO:
2 szklanki mąki krupczatki
0,5 szklanki cukru pudru
3 żółtka
200 g masła/margaryny
KONFITURA RABARBAROWA:
40 dag rabarbaru
0,5 szklanki cukru
BEZA:
3 białka
3/4 szklanki cukru pudru
kilka kropel soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na spód zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta, włożyć do woreczka i schłodzić przez 30 min w lodówce.
Rabarbar umyć (nie obierać), pokroić na kawałeczki. Włożyć do garnka, dodać odrobinę wody i pół szklanki cukru. Pogotować aż do uzyskania konfitury, od której nie oddziela się woda (nie może być rzadka). Najpierw zrobi nam się kompot, z którego będzie wygotowywać się woda do uzyskania konfiturki.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wykleić spód i brzegi na wysokość ok. 2-3 cm. Ponakłówać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i podpiec przez 30 min.
W tym czasie białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier puder stale ubijając, dodać mąkę i sok i jeszcze raz zmiksować.
Na podpieczone ciasto położyć konfiturę a na nią wyłożyć bezę i nadać jej fikuśny kształt łyżką. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez ok. 15 minut, aż beza się zezłoci.
SMACZNEGO!