Przepis
Tego potrzebujesz:
100 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
100 g masła
100 g cukru
2 jajka
3 łyżki mąki
30 g kakao
20 ml likieru wiśniowego
50 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
Sposób przygotowania
Zobacz przepis Ani Starmach na deser z płynną czekoladą!
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
Gorzką czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej.
Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę, kakao i likier.
Powstałą masę połącz z czekoladą.
Ceramiczne kokilki napełnij do połowy czekoladową masą, na środku ułóż kilka wiśni oraz odrobinę posiekanej mlecznej czekolady, przykryj kolejną warstwą czekoladowej masy.
Kokilki wstaw na 10-12 minut do rozgrzanego piekarnika.
Deser będzie płynny w środku, więc test suchego patyczka nie jest potrzebny!