Fasolka szparagowa z mięsem mielonym w sosie pomidorowym to super pomysł na pyszny i szybki w przygotowaniu obiad. Warto je przygotować w sezonie na fasolkę szparagową, ponieważ ze świeżą fasolką smakuje najlepiej.
🍴 Fasolka szparagowa z mięsem mielonym w sosie pomidorowym
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 500kcal
- Białko: 30g
- Tłuszcze: 25g
- Węglowodany: 40g
Składniki
- 500g fasolki szparagowej
- 500g mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 800g pomidorów (lub pół litra przecieru pomidorowego)
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylia
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju do smażenia
Przepis
Jeśli szukasz szybkiego, prostego, ale zarazem smacznego dania na obiad czy kolację, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Połączenie fasolki szparagowej z mięsem mielonym w sosie pomidorowym tworzy niesamowicie aromatyczne danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Zaletą tego przepisu jest też jego uniwersalność - możesz użyć dowolnego rodzaju mięsa mielonego, a także dowolnych przypraw, które lubisz. Fasolkę szparagową możesz zastąpić innym warzywem - np. brokułami czy kalafiorem. Za każdym razem wyjdzie Ci coś innego, ale na pewno równie pysznego! Co więcej, każda porcja tego dnia dostarcza aż 30g białka, co czyni z niego idealne danie dla aktywnych fizycznie osób. Na koniec, warto wspomnieć o niskiej cenie - za niewielkie pieniądze jesteśmy w stanie przygotować danie dla całej rodziny. Smacznego!
- Opłucz fasolkę szparagową, usuń końcówki i pokrój na 3-4 cm kawałki. Gotuj w osolonym wrzątku około 5 minut, a następnie odcedź.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Smaż do momentu aż cebula stanie się szklista.
- Dodaj mięso mielone do cebuli i czosnku. Dużą łyżką rozdrabniaj mięso na mniejsze kawałki. Smaż do momentu aż mięso będzie w pełni ugotowane.
- Dodaj do mięsa pomidory lub przecier pomidorowy. Dopraw oregano, bazylią, solą i pieprzem. Gotuj całość na średnim ogniu około 10 minut.
- Dodaj ugotowaną fasolkę do sosu pomidorowego z mięsem. Dużą łyżką delikatnie wymieszaj, aby fasolka pokryła się sosem. Gotuj jeszcze 5 minut.
- Podawaj gorące, posypane na wierzch dodatkową bazylią lub oregano. Smacznego!