Makaroniki

Łukasz
Ciasta
13.04.2024 7:59
Makaroniki

Przepis na makaroniki wykonane dwoma metodami: włoską i francuską i nadziane: solonym karmelem, kremem pistacjowym i hibiskusowym.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2014/02/makaroniki-esencja-paryza.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Makaroniki francuskie - krok po kroku

  • Liczba porcji: 20
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 120 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 280 kcal
  • Tłuszcz: 12g
  • Węglowodany: 28g
  • Białko: 7g

Składniki

  • 200 g cukru pudru
  • 100 g mielonych migdałów
  • 120 g białek
  • 30 g cukru
  • Barwniki spożywcze
  • Krem do nadziewania makaroników

Przepis

Makaroniki to klasyczne francuskie ciasteczka, które są równie efektowne, co smaczne. Te małe, kremowe cudeńka są idealne na każdą okazję - czy to eleganckie przyjęcie, czy zwykłe popołudnie z filiżanką herbaty. Choć wymagają precyzji i cierpliwości, to satysfakcja z ich przygotowania i smaku jest nieporównywalna. Uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych, stanowią doskonały sposób na dodanie odrobinę luksusu do dnia codziennego. Wprawdzie przepis wymaga pewnej precyzji, jednak prezentujemy go krok po kroku, aby ułatwić Ci przygotowanie makaroników. Zachęcamy do eksperymentowania z kolorami – mogą być pastelowe, mocno nasycone, a nawet wielobarwne. Kremów do nadzienia jest wiele - od klasycznego kremu maślanego, po twaróg, a nawet dżem owocowy. Więc, bez względu na to, czy robisz to po raz pierwszy, czy jesteś już doświadczonym cukiernikiem, jesteśmy pewni, że pokochasz te makaroniki.

  • Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C i przygotuj dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszaj cukier puder i mielone migdały. Przesiej to przez sitko, aby pozbyć się większych kawałków.
  • Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy piana będzie gęsta i błyszcząca, dodaj wybrane barwniki spożywcze.
  • Dodaj suchą mieszankę do piany z białek i delikatnie mieszaj, aż składniki się połączą.
  • Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i wyłóż na blachę kółka o średnicy około 3 cm. Pozostaw na 20 minut, aż powstanie lekka skorupka.
  • Piekarnik zmniejsz do 130 stopni C i piecz makaroniki przez 20 minut. Po upieczeniu ostudź je na kratce.
  • Gotowe makaroniki należy nadziać ulubionym kremem i połączyć w pary.