Wieniec to efektowny wypiek który nie tylko nacieszy oko ale i podniebienie.
🍴 Wieniec Drożdżowy z Dżemem - Tradycyjna Delicja na Słodkie Popołudnia
- Liczba porcji: 10
- Czas gotowania: 25 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 530 kcal
- Tłuszcz: 15g
- Węglowodany: 90g
- Białko: 10g
Składniki
- 500g mąki
- 2 jajka
- 100g cukru
- 250ml mleka
- 50g drożdży
- 100g masła
- szczypta soli
- 1 słoik dżemu truskawkowego
- 1 żółtko do posmarowania ciasta
- cukier puder do posypania
Przepis
Wieniec drożdżowy z dżemem to tradycyjny wypiek, który przypomni Ci smak dzieciństwa. Jego przygotowanie nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Ważna jest oczywiście jakość składników - polecam użyć świeżych drożdży i domowego dżemu truskawkowego. Procedura jest prosta - drożdże rozpuszczamy w mleku, mieszamy z pozostałymi składnikami i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkowujemy, smarujemy dżemem, zwijamy w rulon i formujemy w kształt wieńca. Po kolejnym wyrośnięciu, pieczemy do złotego koloru. Efekt? Pachnący, pyszny wieniec drożdżowy z dżemem, który zniknie ze stołu w mgnieniu oka! To idealny deser na słodkie popołudnia, a jego przygotowanie to również doskonała zabawa dla całej rodziny. Spróbuj, a na pewno nie pożałujesz!
- Rozpuść drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Odłóż na 15 minut.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, jajka, masło, sól oraz starte drożdże. Wypracuj gładkie i elastyczne ciasto.
- Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkuj na kształt prostokąta.
- Rozsmaruj dżem na powierzchni ciasta, zachowując 3 cm od brzegów. Zawiń ciasto w rulon, a następnie uformuj wieniec.
- Pozostaw wieniec do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Posmaruj wieniec roztrzepanym żółtkiem. Piecz przez 25 minut lub do momentu, aż ciasto będzie złotobrązowe.
- Po ostudzeniu posyp wieniec cukrem pudrem.