I nawet cena fasolki szparagowej nie była w stanie mnie odstraszyć i odciągnąć od przygotowania jej w ten sposób;) około 8-9 średniej wielkości młodych ziemniaków 300-400 g fasolki szparagowej 1 cebula 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 żółta papryka 1 pęczek szczypiorku/cebulki dymki około 50 g żółtego sera (u mnie dodatkowo 1/2 kulki mozzarelli) sól, pieprz olej Ziemniaki obieramy, kroimy w słupki (na frytki). Udostępnij Zapisz Dla tych którzy w poprzednim roku robili fasolkę szparagową po katalońsku i rozsmakowali się w tym daniu, mam dobrą wiadomość. Nie wiem jak Wy, ale ja w sezonie letnim wprost uwielbiam takie dania z warzyw. Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki (wystarczy na pół). W razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody (kilka łyżek), nie dolewamy oleju. Na patelnię z papryką i cebulą dodajemy fasolkę, a po chwili usmażone frytki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, podsmażamy paprykę, aż do zeszklenia. Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy w dużą kostkę.