Pyszne, idealnie doprawione, najlepsze... zróbcie takie koniecznie bo u mnie w domu królują i co chwilę muszę je robić... Pokochacie ten smak ! idealnie smakują z pieczonymi ziemniaczkami i surówką ze świeżych warzyw (zielona sałata lub mizeria), polecam gorąco...
🍴 Skrzydełka glazurowane- rewelacja!!!
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 45 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 436 kcal
- Białko: 24 g
- Tłuszcz: 17 g
- Węglowodany: 16 g
- Błonnik: 1 g
Składniki
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- Sok z jednej cytryny
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki
- Sól i pieprz do smaku
Przepis
Ta stosunkowo prosta receptura na skrzydełka glazurowane z pewnością przyciągnie każdego miłośnika kuchni amerykańskiej. Jest to idealne, pyszne danie na każdy obiad lub wieczór kawalerski. Glazura na skrzydełka zrobiona z miodu, soku z cytryny, sosu sojowego oraz czosnku dodaje skrzydełkom niesamowitego smaku i chrupkości. Podawaj je ze świeżym chlebem i sałatką według własnego uznania. Każdy kęs jest absolutnie pyszny i pełen smaków, które na długo zostają w pamięci. Zapewniam, że każdy, kto spróbuje tych skrzydełek, będzie prosił o dokładkę!
- Przygotuj skrzydełka - umyj, osusz i przypraw solą i pieprzem.
- W miseczce wymieszaj sok z cytryny, miód, sos sojowy, zgnieciony czosnek i paprykę.
- Skrzydełka polej przygotowanym sosem i odstaw na 15 minut do marinowania.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Skrzydełka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 45 minut. W połowie czasu pieczenia skrzydełka przewróć na drugą stronę, aby równomiernie się zarumieniły.
- Podawaj skrzydełka posypane świeżo posiekaną natką pietruszki.