Skrzydełka glazurowane- rewelacja!!!

Kasia
Obiad
10.04.2024 13:45
Skrzydełka glazurowane- rewelacja!!!

Pyszne, idealnie doprawione, najlepsze... zróbcie takie koniecznie bo u mnie w domu królują i co chwilę muszę je robić... Pokochacie ten smak ! idealnie smakują z pieczonymi ziemniaczkami i surówką ze świeżych warzyw (zielona sałata lub mizeria), polecam gorąco...

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2024/04/skrzydeka-glazurowane-rewelacja.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Skrzydełka glazurowane- rewelacja!!!

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 45 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 436 kcal
  • Białko: 24 g
  • Tłuszcz: 17 g
  • Węglowodany: 16 g
  • Błonnik: 1 g

Składniki

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • Sok z jednej cytryny
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki
  • Sól i pieprz do smaku

Przepis

Ta stosunkowo prosta receptura na skrzydełka glazurowane z pewnością przyciągnie każdego miłośnika kuchni amerykańskiej. Jest to idealne, pyszne danie na każdy obiad lub wieczór kawalerski. Glazura na skrzydełka zrobiona z miodu, soku z cytryny, sosu sojowego oraz czosnku dodaje skrzydełkom niesamowitego smaku i chrupkości. Podawaj je ze świeżym chlebem i sałatką według własnego uznania. Każdy kęs jest absolutnie pyszny i pełen smaków, które na długo zostają w pamięci. Zapewniam, że każdy, kto spróbuje tych skrzydełek, będzie prosił o dokładkę!

  • Przygotuj skrzydełka - umyj, osusz i przypraw solą i pieprzem.
  • W miseczce wymieszaj sok z cytryny, miód, sos sojowy, zgnieciony czosnek i paprykę.
  • Skrzydełka polej przygotowanym sosem i odstaw na 15 minut do marinowania.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Skrzydełka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 45 minut. W połowie czasu pieczenia skrzydełka przewróć na drugą stronę, aby równomiernie się zarumieniły.
  • Podawaj skrzydełka posypane świeżo posiekaną natką pietruszki.