Poniżej mój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką 🙂 Składniki: – 2 1/2 szklanki mąki pszennej – 2 jajka – 1/2 szklanki mleka – 1/2 szklanki cukru – 1 cukier wanilinowy – 1/2 szklanki oleju – 15 dag świeżych drożdży – 70/80 dag śliwek świeżych lub mrożonych – szczypta soli – tłuszcz do wysmarowania foremki o wymiarach 25 x 30 cm Kruszonka – 150 g mąki pszennej – 100 g szklanki cukru – 100 g masła Przygotowanie: Mąkę przesiać. Do dużej miski wsypać 1 szklankę mąki, dodać drożdże z cukrem , letnie mleko i roztrzepane jajka oraz olej i sól. Najlepsze jeszcze do zjedzenia tego samego dnia, bo kto może oprzeć się cudownemu zapachowi świeżej, pachnącej drożdżówki? Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 godziny, aby wyrosło. Piec w piekarniku ok 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto drożdżowe to coś co uwielbiam piec zwłaszcza jesienią i zimą 🙂