Chrupiące paluszki ziemniaczane z serem-pyszna i łatwa przekąska +FILM

Katarzyna
Przekąski
07.04.2024 20:03
Chrupiące paluszki ziemniaczane z serem-pyszna i łatwa przekąska +FILM

Robimy je z gotowanych ziemniaków, więc można je przyrządzić gdy np zostały nam ziemniaki z obiadu :) Dodajemy do ciasta natkę pietruszki, przyprawy, ser żółty, usmażone są chrupiące i super nadadzą się jako przekąska np do piwa, na mecz ,do filmu czy na spotkanie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smaki-katriny.blogspot.com/2024/04/chrupiace-paluszki-ziemniaczane-z-serem.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Chrupiące paluszki ziemniaczane z serem - pyszna i łatwa przekąska +FILM

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 10 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • kalorie: 250 kcal
  • tłuszcz: 15g
  • węglowodany: 23g
  • białko: 7g

Składniki

  • 5 dużych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki tartego sera żółtego
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

Przepis

Pyszne, chrupiące paluszki ziemniaczane z serem to idealna przekąska na różnego rodzaju spotkania, do oglądania filmu czy jako danie dla dzieci. Są niezwykle proste w przygotowaniu, a ich smak z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Co istotne, składniki potrzebne do ich wykonania, to produkty, które zazwyczaj mamy w domu. Ziemniaki, ser żółty, mąka i jajko - to wszystko, co potrzebujesz, aby wyczarować te pyszne paluszki. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a efekt końcowy zdecydowanie wart jest tej chwili. Podane na ciepło, chrupiące i pachnące, z pewnością znikną z talerza w mgnieniu oka. Zdecydowanie zachęcam do wypróbowania tego przepisu - na pewno nie pożałujesz!

  • Ziemniaki obieramy, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z nich nadmiar soku.
  • Dodajemy do startych ziemniaków jajko, mąkę, ser i sól. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  • Z formowanej masy formujemy długie paluszki. Układamy je na patelni z rozgrzanym olejem.
  • Smażymy paluszki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odkładamy je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podajemy na ciepło jako przekąskę.