Przepis
Zupa Krem z Sałaty i Marmurkowe Jajo
Składniki:
1 główka sałaty masłowej,
1 spora marchewka,
1 pietruszka,
nieduży kawałek selera,
450 g ziemniaków,
1 duży por,
2 łyżki masła,
sól i biały pieprz,
4 jajka,
2 szklanki mocnej czarnej herbaty,
2 łyżki klarowanego masła,
3 ząbki czosnku
garść rukoli,
Wykonanie:
Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam i poobtłukiwałam skorupki nie obierając ich, a następnie zalałam herbatą i odstawiłam na noc. Rano po zdjęciu skorupek, jajka pomalowały się w śliczny, brązowy, marmurkowy wzorek.
Wszystkie warzywa obrałam (łącznie z ziemniakami, ale bez sałaty), drobno pokroiłam i krótko przesmażyłam na połowie masła, a następnie zalałam trzema szklankami wody. Gotowałam do kompletnej miękkości. Pod koniec gotowania dorzuciłam do garnka porwaną drobno sałatę i gotowałam jeszcze kwadrans, a następnie całość zblendowałam, doprawiłam solą i pieprzem i zabieliłam jogurtem (zawsze w ten sam sposób - jogurt należy wcześniej wyjąć z lodówki, żeby nie był zimny, dobrze posolić i najpierw wymieszać z łyżką gorącej zupy, a dopiero później, mieszając wlać do garnka).
Rukolę krótko przesmażyłam na pozostałym maśle. Zupę rozlałam do miseczek układając na wierzchu gniazdka z ciepłej rukoli, a w każdym z nich ułożyłam po jednym marmurkowym jajku.