Najpyszniejsze faworki/chrust-na piwie i śmietanie +FILM

Katarzyna
Ciasta
23.01.2020 17:56
Najpyszniejsze faworki/chrust-na piwie i śmietanie +FILM

Zapraszam też na film, na którym pokazuję jak zrobić te pyszne faworki na żywo SKŁADNIKI CIASTO -550g mąki pszennej tortowej -125ml piwa -4 żółtka -4 łyżki śmietany kwaśnej 12 lub 18% -4 łyżki cukru -50g rozpuszczonego masła -1 łyżka cukru waniliowego DODATKOWO -olej do smażenia -cukier puder do posypania Żółtka ubijamy z cukrem na jasną masę, następnie dodajemy roztopione masło, piwo oraz śmietanę i cukier waniliowy-wszystko miksujemy. Grzejemy, gdy olej jest dobrze rozgrzany (czyli jeśli po wrzuceniu faworka bulgocze a faworek zarz wypływa na powierzchnię to temperatur jest odpowiednia. Wałkujemy dość cienko, kroimy na pasy a potem na prostokąty. Po usmażeniu dajemy na ręcznik kuchenny by usunąć nadmiar tłuszczu, chociaż one nie piją oleju, nie są tłuste. Następnie dzielimy na dwie części-wtedy będzie lepiej wałkować, bo ciasto jest duże. Są na prawdę wspaniałe, wychodzi ich bardzo dużo. W smażeniu pięknie rosną, napuszają się, mimo że nie dodajemy do nich żadnych spulchniaczy. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy na 10-15 minut. Faworki smażą się bardzo szybko, napuszają się i rosną. Bardzo polecam na karnawał i tłusty czwartek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smaki-katriny.blogspot.com/2020/01/najpyszniejsze-faworkichrust-na-piwie-i.html