Domowy zakwas na żur

Magda
Wielkanoc
25.03.2024 15:33
Domowy zakwas na żur

Domowy zakwas na żur jest jednym z kluczowych składników, który nadaje żurowi lub żurkowi niepowtarzalny smak. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, wymaga jedynie 3 składników i odrobinę cierpliwości. SKŁADNIKI Domowy zakwas na żur 100 g żytniej mąki razowej (najlepiej grubo mielonej) 3 ząbki czosnku 2 szklanki letniej wody (ok. 500 ml) PRZYGOTOWANIE Domowy zakwas na żur Przygotowanie zakwasu na żur rozpoczynamy od wyparzenia kamiennego lub szklanego naczynia, w którym będziemy kisić żur. W dużym szklanym lub kamiennym słoju mieszamy mąkę z przegotowaną, letnią wodą, mieszając dokładnie, aż uzyskamy gładką masę. Najlepiej mieszać drewnianą lub ceramiczną łyżką. Następnie dodajemy obrane ząbki …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lagrandepiccolacuoca.com/domowy-zakwas-na-zur/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Domowy zakwas na żur - jak zrobić go krok po kroku?

  • Liczba porcji: 1
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 10 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 87 kcal
  • Węglowodany: 18 g
  • Białko: 3 g
  • Tłuszcz: 1 g

Składniki

  • 500g mąki żytniej razowej
  • 800 ml wody ciepłej, przegotowanej
  • 1 czubata łyżka soli
  • 5 ząbków czosnku
  • garść liści laurowych
  • garść ziaren ziela angielskiego

Przepis

Przyrządzając zakwas na żur samodzielnie w domu, jesteś w stanie wpływać na jego smak, intensywność i gęstość. Dlaczego by tego nie wypróbować? W końcu to nic trudnego! Przepis, który dla Ciebie przygotowaliśmy, jest naprawdę prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wszystko, czego potrzebujesz, to kilka dostępnych składników i odrobina cierpliwości. W końcu zakwas musi odpowiednio urosnąć, by nabrać swojego charakterystycznego, lekko kwaśnego smaku. Jest to doskonała baza do tradycyjnego żurku wielkanocnego lub aromatycznej zupy grzybowej na kwasie żurowym. Przygotuj swój własny zakwas i zaskocz swoich domowników oraz gości nietuzinkowym smakiem domowych zup!

  • Wszystkie składniki wymieszać w dużym słoju, najlepiej jednolitroowym.
  • Przełożyć do rozgrzanego garnka, zagotować i gotować około 5 min na małym ogniu, stale mieszając.
  • Zakwas powinien być gęsty, jak gęsta śmietana.
  • Po ostudzeniu, frakcję mąki przesiać przez sitko cieniokoszulowe do drugiego słoika. Teraz zakwas jest gotowy do użycia!