pyszna wersja popularnego ciasta
🍴 Słodki Snikers według przepisu siostry Anastazji
- Liczba porcji: 12
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 550 kcal
- Tłuszcz: 35g
- Węglowodany: 45g
- Białko: 10g
- Błonnik: 3g
- Cukry: 40g
Składniki
- 400 g cukru
- 2 łyżki masła
- 8 łyżek mleka
- 5 łyżek kakao
- 200 g masła orzechowego
- 200 g pralin
- 1 puszka mleka skondensowanego
- 200 g czekolady mlecznej
Przepis
Lubisz słodycze? Zastanawiasz się jak zaskoczyć swoich gości niebanalnym deserem? Ten przepis jest dla Ciebie! Bogate w smaku ciasto Snikers według przepisu siostry Anastazji to doskonała propozycja na deser, nie tylko dla miłośników oryginalnych batoników. Słodkość karmelu idealnie komponuje się z orzechowym nadzieniem i czekoladą. To ciasto z pewnością zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Prosty przepis, jasne kroki do wykonania oraz stosunkowo krótki czas przygotowania to kolejne atuty tego przepisu. Przygotuj ciasto Snikers według przepisu siostry Anastazji i przekonaj się, że domowe wypieki mogą smakować równie dobrze, a nawet lepiej niż kupne. Każdy kęs tego ciasta to czysta przyjemność dla Twoich kubków smakowych. Nie zwlekaj, już dzisiaj zaskocz swoją rodzinę i przyjaciół tym wspaniałym deserem. Smacznego!
- W garnku umieścić 400 gramów cukru, 2 łyżki masła, 8 łyżek mleka oraz 5 łyżek kakao. Wymieszać składniki a następnie doprowadzić do wrzenia.
- Gdy masa zacznie wrzeć gotować ją przez 7 minut bez mieszania.
- Po 7 minutach do masy dodać 200 gramów masła orzechowego oraz 200 gram pralin i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Tak przygotowaną masę przełożyć do wyłożonej folią aluminiową keksówki.
- W garnku umieścić puszkę mleka skondensowanego i gotować w kąpieli wodnej przez 3 godziny. Po tym czasie dodać do mleka 200 gramów czekolady mlecznej i mieszać do rozpuszczenia czekolady.
- Powstałą masę czekoladową nałożyć na ciasto w keksówce i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- Po tym czasie ciasto jest gotowe do podania. Smacznego!