„Jedzenie powinno zaspokajać głód – nie próżność, sprawiać przyjemność – nie trudność, być doznaniem kulinarnym – nie intelektualnym i dawać okazje do dzielenia się radością posiłku z bliskimi.” „Każdy posiłek to podróż w krainę smaku…”
🍴 Udka w sosie słodko kwaśnym - niepowtarzalne połączenie smaków
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 45 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 420 kcal
- Tłuszcz: 24g
- Węglowodany: 36g
- Białko: 20g
Składniki
- 4 udka z kurczaka
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka ananasów w syropie
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
Przepis
Możesz mi uwierzyć, że te udka w sosie słodko-kwaśnym to prawdziwe cudo! Mięso jest niesamowicie soczyste i pełne aromatu, a sos... mmm... idealna równowaga między słodkością ananasów, ostrością czosnku i kwasowością octu. Wydaje się, że takie różne składniki nie mogą do siebie pasować? Nic bardziej mylnego! To połączenie, które pokochasz od pierwszego kęsa. I co ważne - jest niesamowicie proste do przygotowania. Nawet jeśli nie jesteś specjalistą od kuchni, ten przepis na pewno Ci się uda. A smak... smak jest nieporównywalny z żadnym innym daniem. Wypróbuj, a gwarantuję Ci, że to będzie jedno z Twoich ulubionych dań! Zresztą, wystarczy spojrzeć na listę składników - to prawdziwe bogactwo smaków. Czyż nie brzmi wspaniale? Dlatego już teraz zachęcam Cię do wypróbowania tego przepisu. Zaskocz swoich najbliższych niesamowitymi udkami w sosie słodko-kwaśnym i ciesz się ich minami pełnymi zachwytu!
- Umyj i osusz udka z kurczaka. Następnie przypraw je solą i pieprzem.
- Rozgrzej olej na patelni i obsmaż na nim udka z każdej strony, aż staną się złote. Przełóż je do garnka lub do brytfanny.
- Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj do nich kawałki ananasów i 2 łyżki syropu z puszki.
- Dodaj sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, ketchup i mieszaj do połączenia się składników.
- Mieszankę z patelni przełóż do garnka z udkami. Wlej tyle wody, aby przykryć mięso i gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut.
- Po tym czasie w miseczce wymieszaj mąkę kukurydzianą z odrobiną wody, a następnie wlej ją do garnka. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
- Podawaj udka z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z ryżem lub makaronem.