Cytrynowy sernik z lemon curd i białą czekoladą to prawdziwa uczta dla podniebienia. Połączenie cytrynowej świeżości, kremowej konsystencji sernika i delikatnego smaku białej czekolady sprawia, że każdy kęs to prawdziwa eksplozja smaków. Spróbujcie sami i rozkoszujcie się wyjątkowym smakiem tego sernika! Wielbicielom cytrusów serdecznie polecam kolejne przepisy na cytrynowe desery: SKŁADNIKI Baza ciasteczkowa (forma o średnicy 20 cm) 200 g ciasteczek 70 g masła Masa sernikowa 700 g ricotty 150 g białej czekolady 100 g cukru 1 laska wanilii lub aromat waniliowy 3 jajka 1-2 łyżki skórki cytrynowej szczypta soli Dekoracja 150-200 g domowego lemon curd z podanego przepisu 150 …
🍴 Cytrynowy sernik z lemon curd i białą czekoladą - Doskonałe połączenie smaków!
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 40 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 525 kcal
- Tłuszcz: 25g
- Węglowodany: 60g
- Białko: 15g
Składniki
- 1 opakowanie herbatników
- 100g masła
- 500g sera białego typu twaróg
- 4 jajka
- 150g cukru
- skórka z 1 cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 200ml śmietany 30%
- 200g białej czekolady
- 1 słoik lemon curd
- 1 łyżka żelatyny
Przepis
Ten przepis na cytrynowy sernik z lemon curd i białą czekoladą to połączenie wyrazistych, kwasnych smaków cytryny z delikatnością białej czekolady. Sernik jest niezwykle kremowy z subtelną nutą cytryny, której intensywność regulujesz sam, dodając więcej lub mniej lemon curd. Warstwa herbatników dodaje ciastu chrupkości, tworząc doskonałe uzupełnienie dla delikatnej, serowej masy. Dodatek żelatyny sprawia, że sernik pięknie się prezentuje i łatwo kroi. To przepis na ciasto, które z pewnością zaskoczy Twoich gości swoją konsystencją i smakiem. Jest relatywnie łatwe do przygotowania, a efekt końcowy na pewno Ciebie zadowoli. Oto przepis na perfekcyjny sernik cytrynowy!
- Rozkrusz herbatniki i wymieszaj je z roztopionym masłem. Wyłóż masę na dno tortownicy i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Podczas gdy spód stygnie, połącz serek, jajka, cukier, skórkę i sok z cytryny w miskę. Wymieszaj wszystko na gładką masę.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i dodaj do miski ze składnikami. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.
- Na spód z herbatników wylej masę serową. Piecz w 180°C przez około 60 minut. Zostaw sernik do ostygnięcia na godzinę.
- Podgrzej lemon curd i wymieszaj z żelatyną. Wylej na ostudzony sernik i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- Podawać schłodzony, udekorowany plastelinką cytrynową lub listkami mięty.