SKŁADNIKI Pieczony kurczak z cytryną i rozmarynem 6 pałek kurczaka 50 g masła 4 cytryny 3-4 gałązki świeżego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego czosnku 150 ml białego wina oliwa z oliwek sól i pieprz PRZYGOTOWANIE Pieczony kurczak z cytryną i rozmarynem Pałki kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, następnie smarujemy miękkim masłem, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem. Na koniec kurczaka oprószamy startą skórką cytrynową z 2 cytryn, układamy w naczyniu, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godz. Kurczaka przekładamy do formy żaroodpornej posmarowanej oliwą. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C, następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C. …
🍴 Aromatyczny pieczony kurczak z cytryną i rozmarynem
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 90 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 495 kcal
- Tłuszcz: 24 g
- Węglowodany: 10 g
- Białko: 50 g
Składniki
- 1 cały kurczak (ok. 1,5 kg)
- 1 cytryna
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przepis
Nasza propozycja na dziś to przepięknie pachnący pieczony kurczak z cytryną i rozmarynem. Zarówno wygląd, jak i smak tego dania z pewnością zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy. Delikatne mięso kurczaka w połączeniu z aromatycznym rozmarynem i soczystą cytryną tworzą niepowtarzalną harmonię smaków, której nie da się zapomnieć. Ten przepis jest niezwykle prosty, a efekt końcowy z pewnością zaskoczy Waszych gości. Pieczenie kurczaka wymaga jedynie kilku składników, a cały proces jest bardzo prosty i niezbyt czasochłonny. Wystarczy tylko odpowiednio przyprawić mięso, włożyć do piekarnika i... gotowe! Pamiętajcie jedynie o regularnym polewaniu mięsa sokiem wytwarzanym podczas pieczenia - dzięki temu kurczak będzie niezwykle soczysty. Podawajcie go na ciepło, z ulubionymi dodatkami - na przykład pieczonymi ziemniakami, świeżą sałatką, czy aromatycznym sosem. To danie z pewnością będzie częstym gościem na Waszym stole!
- Kurczaka oczyść, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Następnie natrzyj go solą i pieprzem, zarówno w środku, jak i na zewnątrz.
- Cytrynę przekrój na pół, jedną połowę wyciśnij, a drugą pokrój w cienkie plasterki. Czosnek obierz i pokrój w plastry. Rozmaryn opłucz pod bieżącą wodą.
- Kurczaka nafaszeruj plasterkami cytryny, czosnkiem i gałązkami rozmarynu. Posyp go następnie sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek.
- Piecz kurczaka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1,5 godziny. Pamiętaj, aby co jakiś czas polewać go sokiem, który wytworzy się podczas pieczenia.
- Podawaj kurczaka z dodatkami według uznania. Smacznego!