Olej rzepakowy jako źródło kwasów Omega-3 w kuchni

Łukasz
Fit
10.03.2024 12:14
Olej rzepakowy jako źródło kwasów Omega-3 w kuchni

Olej rzepakowy jako źródło kwasów Omega-3 w kuchni. Przepis na labneh z pieczonymi warzywami, domowymi krakersami i olejem rzepakowym.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2024/03/olej-rzepakowy.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Zastosowanie oleju rzepakowego jako źródła kwasów Omega-3 w kuchni

  • Liczba porcji: 2
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 10 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 180 kcal
  • Tłuszcze: 15g
  • Węglowodany: 5g
  • Białko: 1g
  • Kwasy Omega-3: 1,6g

Składniki

  • Olej rzepakowy
  • Świeże warzywa (pomidory, ogórki, sałata)
  • Naturalny jogurt
  • Sól i pieprz

Przepis

W związku z coraz większą popularnością zdrowego stylu życia, coraz więcej osób poszukuje składników bogatych w niezbędne dla organizmu składniki odżywcze. Jednym z nich jest olej rzepakowy, który jest cennym źródłem kwasów Omega-3. Niewiele osób jednak wie, jak wprowadzić go do swojej codziennej diety. Nasz przepis to prosty i smaczny sposób na codzienne wykorzystanie oleju rzepakowego. Przygotowana w ten sposób sałatka, to nie tylko uczta dla podniebienia, ale także zdrowa bomba pełna niezbędnych dla naszego organizmu składników. Olej rzepakowy zawiera blisko 9 razy więcej kwasów Omega-3 niż popularny olej z oliwek! Pamiętajmy jednak, aby olej rzepakowy dodawać do potraw na surowo, ponieważ podczas obróbki termicznej traci swoje cenne właściwości. Spróbuj naszego przepisu i przekonaj się, jak łatwo wprowadzić do swojej diety zdrowe tłuszcze.

  • Myjemy dokładnie warzywa. Pomidory kroimy w kostkę, ogórki w plastry, a sałatę szatkujemy.
  • W miseczce mieszamy 3 łyżki oleju rzepakowego z naturalnym jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Komponujemy sałatkę na talerz, polewamy dressingiem z oleju rzepakowego. Gotowe!