Drożdżowe wianuszki wielkanocne

Kasia
Wielkanoc
12.03.2024 15:36
Drożdżowe wianuszki wielkanocne

Pyszne bułeczki, będą idealne na wielkanocne śniadanie, prosty przepis z kilku podstawowych składników, polecam gorąco....przepis w linku poniżej

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2024/03/drozdzowe-wianuszki-wielkanocne.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Drożdżowe wianuszki wielkanocne

  • Liczba porcji: 15
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 75 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 250 kcal
  • Białko: 6 g
  • Tłuszcze: 8 g
  • Węglowodany: 40 g

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 120 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • Zest z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka spirytusu
  • Cukier puder do posypania

Przepis

Podczas Wielkanocy na naszych stołach królują różnorodne ciasta i ciasteczka. Dziś chciałbym ci zaproponować przepis na przepyszne, pachnące drożdże wianuszki, które są nieodłącznym elementem wielkanocnych świąt. Przygotowanie ich wcale nie jest trudne, a efekt końcowy z pewnością przekroczy twoje oczekiwania. Są one miękkie, pachnące i absolutnie pyszne. Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty w gronie najbliższych. Spróbuj tego przepisu i przekonaj się sam, jak proste w przygotowaniu są te świąteczne wypieki, które swoim smakiem i wyglądem zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Przy minimalnym nakładzie sił i środków poradzisz sobie z przygotowaniem tego przysmaku, a Twoi goście będą z pewnością zachwyceni. Wianuszki są również świetnym pomysłem na prezent dla rodziny czy znajomych. Skosztuj i podziel się z nami swoją opinią. To prawdziwa gratka dla miłośników domowych wypieków!

  • Rozpuść drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Pozostaw na 15 minut, aż zaczną pracować.
  • W dużym naczyniu umieść mąkę, resztę cukru, żółtko, masło, spirytus, skórkę z cytryny i sól. Dodaj rozczyn z drożdży i zagnieć ciasto. Pozostaw w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.
  • Po wyrośnięciu, podziel ciasto na 15 równych części. Z każdej formuj kule, następnie wałkuj na kształt węża i zawiń w wianuszek. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wianuszki posmaruj rozkłóconym białkiem i piecz przez około 20 minut, aż zaczną się rumienić.
  • Po upieczeniu, na gorące wianuszki posyp cukrem pudrem. Smacznego!