Naleśniki z mięsem mielonym zapiekane pod beszamelem

Ewa
Obiad
12.03.2024 8:59
Naleśniki z mięsem mielonym zapiekane pod beszamelem

Udostępnij Zapisz /Materiał reklamowy we współpracy z PSPO/ Przepyszna propozycja na wytrawne naleśniki, którymi nie pogardzi żaden mięsożerca. Porcja jest słuszna – z poniższych składników otrzymamy 11-12 bardzo sycących naleśników z mięsno-warzywnym farszem i beszamelem. Jest to fajna propozycja imprezowego dania, lub pomysł na obiad na dwa dni (jeśli nie potrzebujecie takiej ilości można zmniejszyć ilość składników o połowę). Robiąc obiad na dwa dni, przygotuj całość w dwóch blaszkach i drugą podgrzej następnego dnia. Choć pracy przy tych naleśnikach jest nie mało, są tak pyszne, że będziecie chcieli robić je częściej. Przy okazji, ciekawa jestem czy lubisz smażyć naleśniki, czy …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2024/03/12/nalesniki-z-miesem-mielonym-zapiekane-pod-beszamelem/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Królewskie naleśniki z mięsem mielonym zapiekane pod beszamelem

  • Liczba porcji: 5
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 45 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 500 kcal
  • Białko: 30g
  • Tłuszcz: 25g
  • Węglowodany: 40g

Składniki

  • na naleśniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • na farsz:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • na sos beszamelowy:
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1l mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Przepis

Te królewskie naleśniki z mięsem mielonym, zapiekane pod beszamelem, to danie, które na pewno przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Miękkie naleśniki, pełne soczystego mięsa oraz otulone aksamitnym sosem beszamelowym, tworzą kompozycję smaków, której po prostu nie da się zapomnieć. To idealna propozycja na rodzinny obiad, który z pewnością dostarczy sił na resztę dnia. Preparacja tego dania wymaga nieco pracy, ale efekt końcowy w postaci tych niezwykle smakowitych naleśników jest tego warte. Bez względu na to, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę w kuchni, ten przepis jest dość prosty do wykonania i gwarantuję Ci, że poradzisz sobie z nim bez problemu. Zapraszam do wypróbowania!

  • Rozpocznij od przygotowania ciasta na naleśniki. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, mleko i szczyptę soli. Wszystko dokładnie zmiksuj na gładkie ciasto. Odstaw je na bok, aby odpoczęło.
  • Przygotuj w międzyczasie farsz. Na patelni rozgrzej nieco oleju, a następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż chwilę, aż cebula zacznie się zeszklić. Następnie dodaj mięso mielone, dopraw solą i pieprzem i smaż, aż będzie dobrze przyrumienione.
  • Teraz czas na naleśniki. Na rozgrzaną patelnię, nalej cienką warstwę ciasta i smaż krótko z obu stron. Powtarzaj procedurę, aż skończy Ci się ciasto.
  • Następnie na każdym naleśniku rozłóż równomiernie farsz, zawijając następnie naleśniki w ruloniki.
  • Przejdź teraz do przygotowywania sosu beszamelowego. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, tworząc zasmażkę. Następnie, cały czas mieszając, dolej mleko. Dopraw sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Na koniec, w naczyniu żaroodpornym, ułóż naleśniki, a następnie polej je sosem beszamelowym. Zapiekaj w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!