Udostępnij Zapisz Proste ciasto kakaowe, pieczone razem z masą kokosowo-grysikową. Zainspirowałam się przepisem od Agi. Ciasto jest wilgotne i pyszne. Doskonale zda egzamin na imprezach plenerowych, gdy zależy nam na wypieku, który „nie rozpłynie się” pod wpływem ciepła. Sprawdzi się również dla osób, które nie przepadają za ciastami z masą (zwłaszcza śmietanową), bo tutaj masa, choć jest obecna, to stanowi jakby integralną część z ciastem. Ciasto długo zachowuje świeżość, ale mi najbardziej smakowało tuż po przygotowaniu, w pierwszym i na drugi dzień. Ciasto: 5 jajek 260 g drobnego cukru 250 ml wody gazowanej 180 ml oleju rzepakowego 300 g mąki …
🍴 Ciasto kakaowo-kokosowe - raj dla miłośników kokosu
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 300 kcal
- Tłuszcz: 10g
- Białko: 7g
- Węglowodany: 50g
Składniki
- 200g mąki
- 50g kakao
- 200g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g masła
- 4 jajka
- 200ml mleka
- 100g wiórków kokosowych
- 200g czekolady deserowej
- 100ml śmietany 30%
Przepis
Oto przepis na niezwykle pyszne ciasto kakaowo-kokosowe. To słodkie połączenie kokosa i kakao z pewnością przykuje uwagę każdego smakosza. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Ciasto jest miękkie, wilgotne i pełne smaku - idealne na każdą okazję. Polewa czekoladowa dodaje mu eleganckiego wyglądu, a smak czekolady doskonale komponuje się z kokosem. Na pewno będziesz chciał spróbować tego delicja. Wystarczy tylko jedno kąsanie, aby stać się wielkim fanem tej słodkości. Nie czekaj, odkryj ten niezwykły smak już dzisiaj!
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Przygotowujemy formę do pieczenia.
- Mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia wsypujemy do dużej miski.
- Dodajemy roztopione masło, jajka oraz mleko. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Następnie do ciasta dodajemy wiórki kokosowe i ponownie mieszamy.
- Gotową masę przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku przez około 60 minut.
- Po upieczeniu ciasta przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietany.
- Gotową polewą smarujemy ciasto. Pozostawiamy do ostygnięcia.