Ciasto kakaowo-kokosowe

Ewa
Ciasta
09.03.2024 8:17
Ciasto kakaowo-kokosowe

Udostępnij Zapisz Proste ciasto kakaowe, pieczone razem z masą kokosowo-grysikową. Zainspirowałam się przepisem od Agi. Ciasto jest wilgotne i pyszne. Doskonale zda egzamin na imprezach plenerowych, gdy zależy nam na wypieku, który „nie rozpłynie się” pod wpływem ciepła. Sprawdzi się również dla osób, które nie przepadają za ciastami z masą (zwłaszcza śmietanową), bo tutaj masa, choć jest obecna, to stanowi jakby integralną część z ciastem. Ciasto długo zachowuje świeżość, ale mi najbardziej smakowało tuż po przygotowaniu, w pierwszym i na drugi dzień. Ciasto: 5 jajek 260 g drobnego cukru 250 ml wody gazowanej 180 ml oleju rzepakowego 300 g mąki …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2024/03/09/ciasto-kakaowo-kokosowe/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Ciasto kakaowo-kokosowe - raj dla miłośników kokosu

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 300 kcal
  • Tłuszcz: 10g
  • Białko: 7g
  • Węglowodany: 50g

Składniki

  • 200g mąki
  • 50g kakao
  • 200g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g masła
  • 4 jajka
  • 200ml mleka
  • 100g wiórków kokosowych
  • 200g czekolady deserowej
  • 100ml śmietany 30%

Przepis

Oto przepis na niezwykle pyszne ciasto kakaowo-kokosowe. To słodkie połączenie kokosa i kakao z pewnością przykuje uwagę każdego smakosza. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Ciasto jest miękkie, wilgotne i pełne smaku - idealne na każdą okazję. Polewa czekoladowa dodaje mu eleganckiego wyglądu, a smak czekolady doskonale komponuje się z kokosem. Na pewno będziesz chciał spróbować tego delicja. Wystarczy tylko jedno kąsanie, aby stać się wielkim fanem tej słodkości. Nie czekaj, odkryj ten niezwykły smak już dzisiaj!

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Przygotowujemy formę do pieczenia.
  • Mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia wsypujemy do dużej miski.
  • Dodajemy roztopione masło, jajka oraz mleko. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Następnie do ciasta dodajemy wiórki kokosowe i ponownie mieszamy.
  • Gotową masę przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku przez około 60 minut.
  • Po upieczeniu ciasta przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietany.
  • Gotową polewą smarujemy ciasto. Pozostawiamy do ostygnięcia.