Ciasto z ricottą i rabarbarem

Ewa
Ciasta
05.06.2017 9:18
Ciasto z ricottą i rabarbarem

O tutaj 🙂 Jeżeli szukacie szybkiego i prostego przepisu na ciasto z rabarbarem, koniecznie wypróbujcie właśnie ten. 4-6 łodyg rabarbaru 2 duże jajka 3/4 szklanki cukru 250 g ricotty 1/2 szklanki oleju 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z wyszorowanej i sparzonej cytryny szczypta soli 2 łyżki brązowego cukru Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki (u mnie około 2-3 cm). A samo ciasto, poza tym, że smakuje świetnie, jest tak proste i szybkie w przygotowaniu, jak mało które. Mój M. stwierdził, że koniecznie do powtórki i ja zgadzam się z nim w 100%. Następnie stopniowo dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, miksujemy na nieco mniejszych obrotach, do połączenia. Kobieca intuicja podpowiadała mi, wręcz krzyczała do mnie, że muszę je upiec i że będzie pyszne. Pieczemy około 1 godziny (lub nieco dłużej, do tzw suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Doskonałe w swej prostocie, z idealnie wyważoną równowagą słodyczy i kwasowości. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) tortownicy o średnicy 22 cm. Ciasto faktycznie okazało się fenomenalne w smaku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/index.php/2017/06/05/ciasto-z-ricotta-i-rabarbarem/