Włoskie kotleciki mielone

Krzysztof
Obiad
10.09.2014 12:11
Włoskie kotleciki mielone

Przepis

Ilość składników zależy od naszych preferencji smakowych i ilości osób

-mięso- szynka

-piersi z kurczaka

-bułka tarta

-parmezan tarty

-czosnek

-natka pietruszki i selera

-sół, pieprz

-jaja

Mięso z szynki mielimy w domu, dodajemy mielonej piersi z kurczaka. Domielamy kilka ząbkow czosnku.

Mięso z czosnkiem wkąłdamy do miski, wsypujemy parmezan, wbiajmy jaja, dodajemy trochę bułki tartej, soli i pieprzu. Mieszamy rękami. Konsystencja mięsa powinna przypominać pasztet.

Formujemy kulki, obtaczamy w bułce i ...albo smazymy na złoty kolor- przyciskamy widelcem z góry i nadajemy kulkom bardziej płaskiego kształtu, albo gotujemy w wysokim garnku wszystkie kulki naraz, w salsie pomidorowej bez potrzeby mieszania, na małym ogniu.

Takie mielone są idelane na ciepło, jak na zimno, do kanapek, do ziemniaków i dziecko bardzo chętnie je zje.

Dorosłemu podaję w ten sposób, z ziemniakami i z czym mam aktualnie, nie zapominam o ziarnach od Ziarenkowa, gdyż nadaja charakteru zwykłym obiadom. Ja skusiłam się jeszcze na dodatek serka delikatnego ,słonego.