Przepis
Ilość składników zależy od naszych preferencji smakowych i ilości osób
-mięso- szynka
-piersi z kurczaka
-bułka tarta
-parmezan tarty
-czosnek
-natka pietruszki i selera
-sół, pieprz
-jaja
Mięso z szynki mielimy w domu, dodajemy mielonej piersi z kurczaka. Domielamy kilka ząbkow czosnku.
Mięso z czosnkiem wkąłdamy do miski, wsypujemy parmezan, wbiajmy jaja, dodajemy trochę bułki tartej, soli i pieprzu. Mieszamy rękami. Konsystencja mięsa powinna przypominać pasztet.
Formujemy kulki, obtaczamy w bułce i ...albo smazymy na złoty kolor- przyciskamy widelcem z góry i nadajemy kulkom bardziej płaskiego kształtu, albo gotujemy w wysokim garnku wszystkie kulki naraz, w salsie pomidorowej bez potrzeby mieszania, na małym ogniu.
Takie mielone są idelane na ciepło, jak na zimno, do kanapek, do ziemniaków i dziecko bardzo chętnie je zje.
Dorosłemu podaję w ten sposób, z ziemniakami i z czym mam aktualnie, nie zapominam o ziarnach od Ziarenkowa, gdyż nadaja charakteru zwykłym obiadom. Ja skusiłam się jeszcze na dodatek serka delikatnego ,słonego.