Przepis
To ciasto....to ciasto to niewyobrażalna dawka słodyczy. Kiedy zobaczyłam na nie przepis od razu wiedziałam, że je zrobię. Absolutnie nie obawiałam się o smak, bo byłam pewna, że będzie pyszne. Kajmak, ciasteczkowy spód z nutellą, czekolada z orzechami i masa z mleka w proszku. To brzmi już cudownie.
Ciasto jest bardzo słodkie, a przy tym bardzo wydajne, bo wystarczy naprawdę mały kawałeczek a jest się doszczętnie zalepionym tym cudownym słodkim smakiem. Są oczywiście i tacy, którym nawet 2 kawałki nie straszne; D Ja jednak miałam dosyć po jednym, mimo że miałam ogromną ochotę na drugi kawałek.
Ciasto prezentuje się świetnie i jest bardzo proste w przygotowaniu, bez użycia piekarnika.
Dla niego warto zrezygnować na 5 minut z diety...: )
Kinder maxi king cake
tortownica o średnicy 21 cm
składniki na spód:
- 200 g biszkoptów w kształcie kółek
- 100 g masła
- 4 łyżki nutelli
Biszkopty włożyć do blendera i zmiksować na piasek, następnie przełożyć do miski. Masło roztopić, dodać do biszkoptów razem z nutellą. Wszystko dokładnie wymieszać.
Tortownicę wysmarować tłuszczem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Do tortownicy przesypać masę i rozprowadzić równomiernie po dnie i bokach tortownicy, dociskając masę do niej.
Wstawić do lodówki na czas robienia wypełnienia.
składniki na środek:
- 500 g kajmaku( dzień wcześniej można gotować puszkę mleka skondensowanego słodzonego przez 2.5 godziny)
- 200 ml mleka
- 400 g mleka w proszku
- 200 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Mleko zagotować z masłem i cukrem do całkowitego rozpuszczenia się wszystkich składników. Na końcu dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Kiedy płyn będzie ostudzony, dodawać do niego partiami mleko w proszku, ciągle miksując do uzyskania gładkiej konsystencji, tak, żeby nie było grudek.
Na schodzony spód wylać połowę masy mlecznej, następnie rozprowadzić kajmak i przykryć wszystko drugą połową masy. Wstawić do lodówki, tak żeby masa mogła się schłodzić i stwardnieć.
składniki na wierzch:
- 100 g białej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- 120 g orzechów laskowych
Orzechy posiekać na mniejsze kawałki. W rondelku rozpuścić obie czekolady i śmietankę do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać orzechy i wymieszać. Gotową polewę wylać na ciasto i równomiernie rozprowadzić.
Ciasto wstawić ponownie do lodówki.
Przed podaniem można ciasto wyciągnąć z lodówki na godzinę lub dwie, żeby zmiękło, mnie jednak bardziej smakowały, kiedy było twarde.
Smacznego!