Ciasto Kinder Maxi King

Ewelina
Ciasta
03.09.2014 20:12
Ciasto Kinder Maxi King

Przepis

To ciasto....to ciasto to niewyobrażalna dawka słodyczy. Kiedy zobaczyłam na nie przepis od razu wiedziałam, że je zrobię. Absolutnie nie obawiałam się o smak, bo byłam pewna, że będzie pyszne. Kajmak, ciasteczkowy spód z nutellą, czekolada z orzechami i masa z mleka w proszku. To brzmi już cudownie.

Ciasto jest bardzo słodkie, a przy tym bardzo wydajne, bo wystarczy naprawdę mały kawałeczek a jest się doszczętnie zalepionym tym cudownym słodkim smakiem. Są oczywiście i tacy, którym nawet 2 kawałki nie straszne; D Ja jednak miałam dosyć po jednym, mimo że miałam ogromną ochotę na drugi kawałek.

Ciasto prezentuje się świetnie i jest bardzo proste w przygotowaniu, bez użycia piekarnika.

Dla niego warto zrezygnować na 5 minut z diety...: )

Kinder maxi king cake

tortownica o średnicy 21 cm

składniki na spód:

- 200 g biszkoptów w kształcie kółek

- 100 g masła

- 4 łyżki nutelli

Biszkopty włożyć do blendera i zmiksować na piasek, następnie przełożyć do miski. Masło roztopić, dodać do biszkoptów razem z nutellą. Wszystko dokładnie wymieszać.

Tortownicę wysmarować tłuszczem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Do tortownicy przesypać masę i rozprowadzić równomiernie po dnie i bokach tortownicy, dociskając masę do niej.

Wstawić do lodówki na czas robienia wypełnienia.

składniki na środek:

- 500 g kajmaku( dzień wcześniej można gotować puszkę mleka skondensowanego słodzonego przez 2.5 godziny)

- 200 ml mleka

- 400 g mleka w proszku

- 200 g miękkiego masła

- 150 g cukru

- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Mleko zagotować z masłem i cukrem do całkowitego rozpuszczenia się wszystkich składników. Na końcu dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Kiedy płyn będzie ostudzony, dodawać do niego partiami mleko w proszku, ciągle miksując do uzyskania gładkiej konsystencji, tak, żeby nie było grudek.

Na schodzony spód wylać połowę masy mlecznej, następnie rozprowadzić kajmak i przykryć wszystko drugą połową masy. Wstawić do lodówki, tak żeby masa mogła się schłodzić i stwardnieć.

składniki na wierzch:

- 100 g białej czekolady

- 100 g gorzkiej czekolady

- 50 ml śmietanki kremówki 30%

- 120 g orzechów laskowych

Orzechy posiekać na mniejsze kawałki. W rondelku rozpuścić obie czekolady i śmietankę do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać orzechy i wymieszać. Gotową polewę wylać na ciasto i równomiernie rozprowadzić.

Ciasto wstawić ponownie do lodówki.

Przed podaniem można ciasto wyciągnąć z lodówki na godzinę lub dwie, żeby zmiękło, mnie jednak bardziej smakowały, kiedy było twarde.

Smacznego!