Pesto (można też użyć gotowego ze słoiczka): pęczek natki pietruszki pęczek kopru 80 ml oliwy z oliwek sok z połówki cytryny 2 ząbki czosnku 50 g słonecznika sól, pieprz, przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Składniki na ryba w warzywach: 500 g filetów rybnych (dałam dorsza) 750 g mrożonki warzywa na patelnię (lub pokrojone świeże warzywa: marchew, fasolka szparagowa, brokuł, ziemniaki itd.) Ryba w warzywach zapiekana z ziołowym pesto to lekkie, zdrowe i pyszne danie na obiad. Zobacz inne przepisy na rybę na obiad: Taką rybę robi się dość szybko i jest świetnym, aromatycznym i kolorowym sposobem na przemycenie ryb do codziennej diety. Jeśli mamy mrożone ryby, to najpierw je całkowicie rozmrażamy i kroimy na mniejsze porcje. Koper i pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do misy blendera.