Polędwiczka wieprzowa suszona

Agata
Przekąski
04.02.2024 16:50
Polędwiczka wieprzowa suszona

Polędwiczka wieprzowa suszona, to rewelacyjny pomysł na dojrzewająca wędlinę, którą bez problemu zrobisz samodzielnie w domu

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2024/02/poledwiczka-wieprzowa-suszona.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Polędwiczka wieprzowa suszona - sekret smaku prosto z Twojej kuchni

  • Liczba porcji: 10
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 180
  • Tłuszcz: 10g
  • Węglowodany: 0g
  • Białko: 21g

Składniki

  • 1 kg polędwiczki wieprzowej
  • 2 łyżki soli morskiej
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego

Przepis

Polędwiczka wieprzowa suszona to przysmak, który zachwyci wszystkich miłośników mięsa. Wyjątkowy smak tego delikatesu można osiągnąć dzięki domowej metodzie suszenia. Wydawać by się mogło, że jest to trudne zadanie, ale z naszym przepisem każdy poradzi sobie bez problemu. Mimo, że sama metoda wymaga czasu, to proces przygotowania jest prosty, a większa część pracy odbywa się sama, podczas gdy mięso jest w lodówce czy zawieszone w chłodnym miejscu. Przygotowanie takiej polędwiczki domowym sposobem to także świetna okazja, by zaszaleć z przyprawami i nadać mięsu oczekiwanego przez nas smaku. Można do niego dodać ulubione zioła czy nawet pikantne dodatki. Pokrojona w plastry polędwiczka suszona będzie perfekcyjnym dodatkiem do kanapek, sałatek lub jako przekąska podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Na pewno wszystkich zaskoczysz domowym wędlinami, które smakują o niebo lepiej od tych ze sklepu. Polędwiczka wieprzowa suszona, przygotowana według naszego przepisu, to gwarancja udanego posiłku.

  • Przygotuj wszystkie składniki. Polędwiczkę oczyść z błon i tłuszczu.
  • Wymieszaj sól morską, pieprz, czosnek suszony i kmin rzymski. Użyj tej mieszanki do obłożenia polędwiczki z każdej strony.
  • Dodaj liście laurowe i ziarno ziela angielskiego. Przełóż mięso do pojemnika, przykryj i wstaw do lodówki na około 5 dni. Co jakiś czas mięso odwracaj.
  • Po pięciu dniach wyjmij polędwiczkę z lodówki, zawiń w gaza i powieś w chłodnym, przewiewnym miejscu na około 2 tygodnie.
  • Po tym czasie polędwiczka jest gotowa do spożycia. Przed podaniem pokrój w cienkie plastry.