🍴 Grochówka przecierana - przepis na tradycyjną zupę, jak w domu babci
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 10 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 150 kcal
- Białko: 7 g
- Tłuszcze: 4 g
- Węglowodany: 22 g
Składniki
- 1 szklanka grochu łuskanego
- 1 duża marchewka
- 2 ziemniaki
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1,5 litra wody
- sól i pieprz do smaku
- podroby do zupy (opcjonalnie)
Przepis
Dzisiaj prezentujemy przepis na domową grochówkę przecieraną, która swoim smakiem przeniesie Cię do kuchni babci. Ta tradycyjna, polska zupa jest nie tylko prosta i szybka do przygotowania, ale przede wszystkim pyszna i sycąca. Zupę przygotowujemy z łuskanego grochu, który jest źródłem białka roślinnego. Do naszej grochówki dodajemy marchewkę, cebulę, czosnek i ziemniaki, które nie tylko wzbogacają zupę o dodatkowe smaki, ale także zwiększają jej wartości odżywcze. Przygotowanie zupy nie jest skomplikowane i nie wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarnych. Wystarczy kilka podstawowych składników, a efekt końcowy na pewno Cię zadowoli. Ta grochówka przecierana to doskonałe danie dla osób na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej - wystarczy pominąć dodatek podrobów. Jeśli jednak lubisz dania mięsne, podroby w grochówce to dodatek dla Ciebie. Właśnie tak przygotowana grochówka przecierana stanowi pyszny i syty obiad dla całej rodziny. Idealnie sprawdzi się także jako pierwsze danie podczas spotkań rodzinnych. Polecamy!
- Groch płuczemy w zimnej wodzie, odstawiamy do nasiąkania na noc.
- Następnego dnia odcedzamy groch, zalewamy 1,5 litra wody i gotujemy do miękkości.
- W międzyczasie obieramy marchewkę, cebulę, czosnek i ziemniaki, kroimy w małe kawałki.
- Na patelni rozgrzewamy olej roślinny, dodajemy pokrojoną warzywa i dusimy do miękkości.
- Gdy groch jest miękki, dodajemy do niego podduszone warzywa, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut.
- Zupę przecieramy blenderem na gładki krem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy gorącą.
- Uwaga: Jeśli lubisz podroby w grochówce, możesz dodać je na sam koniec, po przecierniu zupy.