Przepis na okrągłe croissanty z pistacjami niczym z cukierni Lafayette. Znane jako croissant wheels, croissant rolls, czy croissant suprême.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://www.food2.pl/2024/02/okragle-croissanty-z-pistacjami.html
📌 Zobacz powiązany przepis:
🍴 Francuski smak w Twojej kuchni: Okrągłe croissanty z pistacjami i skórką pomarańczową
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 120 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 430 kcal
- Tłuszcze: 20 g
- Węglowodany: 56 g
- Białko: 10 g
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka świeżych pistacji
- 2 łyżeczki drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 250 ml letniego mleka
- 100 g masła
- 4 łyżki syropu cukrowego
- Zest z pół pomarańczy
- 1 jajko do posmarowania
Przepis
Chcesz poczuć na języku słodki smak rodem z Francji bez konieczności podróżowania do Paryża? Ciesz się autentycznym francuskim deserem bez wychodzenia z domu dzięki temu prostemu przepisowi. Te okrągłe croissanty z pistacjami i skórką pomarańczową są tak wyśmienite i kuszące, że mogą z łatwością konkurować ze słodkościami z najbardziej renomowanych cukierni w Lafayette.
- Początkowo zalej pistacje gorącą wodą i odstaw na 15 minut.
- Mąkę przesiej do miski i dodaj sól oraz drożdże. Wlań ciepłe mleko i zagnieć ciasto.
- Następnie dodaj pokrojone w małe kawałki masło oraz skórkę z pomarańczy. Zagnieć ciasto do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.
- Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Rozgniecione pistacje wymieszaj z syropem cukrowym.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm. Wykrawaj kręgi o średnicy około 8-10 cm.
- Na każdym kręgu nałóż łyżeczkę nadzienia z pistacji, następnie skręć na pół i zwiń w kształcie croissanta.
- Ułożone croissanty posmaruj rozbitym jajkiem.
- Upiecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez około 15 minut lub do momentu aż croissanty zaczną się rumienić.