Pączki z budyniem z tego przepisu wychodzą idealne – wyrośnięte, lekkie i przepyszne. Nie chłoną tłuszczu, a ciasto drożdżowe z dodatkiem jogurtu jest bardzo delikatne i sprężyste. Przepis wypracowałam na podstawie prób i błędów, aż wyszedł taki, że niejedna cukiernia by pozazdrościła. Pączki usmażone z tego przepisu możesz oczywiście nadziać nie tylko budyniem, może to być również marmolada, nutella czy inny krem, na który masz ochotę. Składniki na pączki z budyniem (około 30 sztuk): 1 kg mąki pszennej typ 500 lub 480 6 żółtek 2 całe jajka rozmiar L 5 łyżek cukru (60 g) 100 g masła 100 g drożdży …
🍴 Pączki z budyniem - domowe, ekstra puszyste i mięciutkie
- Liczba porcji: 20
- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 150 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 250 kcal
- Tłuszcz: 10 g
- Węglowodany: 35 g
- Białko: 6 g
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 50 g drożdży świeżych
- 60 g cukru
- szczypta soli
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 50 g masła
- 1 l oleju do smażenia
- 500 g białego budyniu
- cukier puder do posypania
Przepis
Pączki od zawsze były symbolem tłustoczwartkowej biesiady. Dziś proponuję przepis na pączki z budyniem - domowe, ekstra puszyste i mięciutkie. Ten przepis jest niesamowicie prosty, a efekt końcowy zadowoli każdego łasucha. Pączki wychodzą dużo zdrowsze niż te kupione w sklepie, ponieważ mamy pełną kontrolę nad tym, co do nich wkładamy. Wykorzystujemy tylko naturalne składniki bez żadnych sztucznych dodatków. W smaku są przepyszne, a do tego pięknie pachną. Są tak miękkie, że rozpływają się w ustach. Budyń dodaje im unikalnego smaku. Każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia. Pączki idealnie nadają się na deser czy między posiłkową przekąskę. Są też świetnym pomysłem na niespodziewanych gości. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Nawet jeśli dotąd nie mieliście do czynienia z wypiekami, to ten przepis jest dość prosty, a każdy kolejny raz pójdzie jeszcze łatwiej. Wierzcie mi, warto poświęcić trochę czasu, aby cieszyć się smakiem prawdziwych, domowych pączków!
- W misce wymieszać mąkę, cukier i sól. W małym garnku podgrzać mleko z drożdżami i łyżką cukru. Zostawić na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
- Do miski z suchymi składnikami dodać jajko, żółtko, masło i letnie mleko z drożdżami. Wyrabiać ciasto około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Po wyrośnięciu, ciasto podzielić na porcje 40-50 g, formować w kulki, na środku umieścić porcję budyniu. Zlepić, uformować pączek.
- Smażyć pączki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
- Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.