Twarogowe placuszki

Beata
Desery
01.02.2024 6:23
Twarogowe placuszki

„Jedzenie powinno zaspokajać głód – nie próżność, sprawiać przyjemność – nie trudność, być doznaniem kulinarnym – nie intelektualnym i dawać okazje do dzielenia się radością posiłku z bliskimi.” „Każdy posiłek to podróż w krainę smaku…”

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarnachwila.com/2024/02/twarogowe-placuszki.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Pyszne Twarogowe Placuszki

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 10 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 230kcal
  • Tłuszcz: 9g
  • Węglowodany: 20g
  • Białko: 14g

Składniki

  • 500g twarogu
  • 2 jajka
  • 100g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • szczypta soli

Przepis

Te placuszki twarogowe to perfekcyjny sposób na rozpoczęcie dnia. Są miękkie, puszyste i mają delikatny smak twarogu. Możesz jeść je na surowo lub podsmażyć, aby dodać im trochę chrupkości. Doskonale smakują z frużeliną owocową lub śmietanką. Są proste do wykonania i nie wymagają żadnych skomplikowanych składników, co czyni je idealną opcją na weekendowe śniadanie dla całej rodziny. Zawierają dużo białka, dzięki czemu są syty i zdrowe. Nie czekaj, wypróbuj ten przepis dzisiaj!

  • Zaparz twaróg. Dodaj do niego jajka, mąkę pszenną, cukier puder, proszek do pieczenia, a więc wszystko poza olejem i solią. Wszystko dobrze wymieszaj.
  • Podsmaż placuszki na średnim ogniu z obu stron, na oleju, na złoty kolor. Każda strona powinna być smażona około 2-3 minut.
  • Posyp placuszki cukrem pudrem i podawaj gorące. Możesz dodać ulubione dodatki, takie jak owoce lub śmietankę.