Faworkowe różyczki Znudziły Ci się tradycyjne faworki, zrób coś innego. Różyczki, które mogą być ozdobą stołu, którym zaskoczysz gości, spróbuj przekonaj się. 17 porcji 60 minut czas przygotowania Składniki: • 230 g mąki pszennej • 4 żółtka jajek • 200 g masła • 10 g wódki • 100 g śmietany kwaśnej 18% • Szczypta soli • Olej do smażenia • Dżem do dekoracji • Cukier puder do posypki Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki przekładam do miski, wyrabiam ciasto. Z ciasta formuję kulę, przekładam na blat oprószony mąką i rozwałkowuję na grubość 1mm. 2. Przygotowuję trzy foremki różnej wielkości, każdą foremką wycinam po 17 kółek. 3. Każdy krążek nacinam wokół nożem od zewnętrznej krawędzi w stronę środka. 4. Środek największego koła smaruję roztrzepanym białkiem jajka. Na wierzch układam średniej wielkości koło tak, aby miejsca nacięte nie pokrywały się, środek dociskam palcem i smaruję białkiem. Na wierzch układam małe koło, środek dociskam palcem. 5. Na głębokiej patelni rozgrzewam olej. Każdą różyczkę smażę z obu stron. 6. Ostudzone róże posypuję cukrem pudrem, środek ozdabiam dżemem. 7. Gotowe. 8. Smacznego.