Ciasto SŁODKA WALENTYNKA-budyniowo-śmietankowe z galaretką-łatwe i pyszne +FILM

Katarzyna
Ciasta
11.02.2024 17:27
Ciasto SŁODKA WALENTYNKA-budyniowo-śmietankowe z galaretką-łatwe i pyszne +FILM

dziś zapraszam na pyszne ciasto w walentynkowym klimacie. Bardzo ładnie wygląda, idealnie nada się na każdą okazję, nie tylko Walentynki. Składa się z jasnego biszkoptu, masy budyniowej na gorąco, pianki z kawałkami malinowej galaretki, serduszek galaretkowych zalanych galaretką cytrynową. Ciasto ciekawie wygląda i super smakuje. Jest łatwe do zrobienia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smaki-katriny.blogspot.com/2024/02/ciasto-sodka-walentynka-budyniowo.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Ciasto SŁODKA WALENTYNKA-budyniowo-śmietankowe z galaretką-łatwe i pyszne

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 60 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • kalorie: 350kcal
  • tłuszcz: 20g
  • węglowodany: 40g
  • białko: 5g

Składniki

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem budyniowy:
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 litr mleka
  • 2 łyżki cukru
  • Dodatkowo:
  • 500ml śmietanki 30%
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 szklanka wrzątku na galaretkę

Przepis

Czy szukasz idealnego przepisu na ciasto na Walentynki? Nie szukaj dalej! Ciasto SŁODKA WALENTYNKA-budyniowo-śmietankowe z galaretką to propozycja, która zadowoli każdego! Ciasto jest nie tylko przepyszne, ale również jest łatwe do przygotowania, a efekt końcowy będzie robił wrażenie na każdym. Warstwa biszkoptu, kremu budyniowego, bita śmietana i galaretka tworzą niepowtarzalny smak, który nie da się opisać. A wszystko to za niewielką cenę i bez konieczności spędzania całego dnia w kuchni. Przygotuj to ciasto dla swojej drugiej połówki na Walentynki - gwarantujemy, że będzie zachwycona! A może robiłeś już to ciasto? Podziel się z nami swoimi wrażeniami! To ciasto jest idealne nie tylko na Walentynki, ale też na każdą inną okazję. Spróbuj i przekonaj się sam!

  • Rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Masę biszkoptową przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut. Po tym czasie biszkopt studzimy.
  • W tym czasie przygotowujemy krem budyniowy. Budyń gotujemy z mlekiem i cukrem zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy budyń się zgęstnieje, odstawiamy go do ostygnięcia.
  • Na ostudzony biszkopt wykładamy krem budyniowy. Następnie ubijamy śmietankę i wykładamy na krem.
  • Kolejnym etapem jest przygotowanie galaretki. Rozpuszczamy ją w szklance wrzątku, studzimy, a następnie wykładamy na śmietankę.
  • Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie ciasto jest gotowe do podania.