dziś zapraszam na pyszne ciasto w walentynkowym klimacie. Bardzo ładnie wygląda, idealnie nada się na każdą okazję, nie tylko Walentynki. Składa się z jasnego biszkoptu, masy budyniowej na gorąco, pianki z kawałkami malinowej galaretki, serduszek galaretkowych zalanych galaretką cytrynową. Ciasto ciekawie wygląda i super smakuje. Jest łatwe do zrobienia.
🍴 Ciasto SŁODKA WALENTYNKA-budyniowo-śmietankowe z galaretką-łatwe i pyszne
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 60 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- kalorie: 350kcal
- tłuszcz: 20g
- węglowodany: 40g
- białko: 5g
Składniki
- Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem budyniowy:
- 2 budynie waniliowe
- 1 litr mleka
- 2 łyżki cukru
- Dodatkowo:
- 500ml śmietanki 30%
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 szklanka wrzątku na galaretkę
Przepis
Czy szukasz idealnego przepisu na ciasto na Walentynki? Nie szukaj dalej! Ciasto SŁODKA WALENTYNKA-budyniowo-śmietankowe z galaretką to propozycja, która zadowoli każdego! Ciasto jest nie tylko przepyszne, ale również jest łatwe do przygotowania, a efekt końcowy będzie robił wrażenie na każdym. Warstwa biszkoptu, kremu budyniowego, bita śmietana i galaretka tworzą niepowtarzalny smak, który nie da się opisać. A wszystko to za niewielką cenę i bez konieczności spędzania całego dnia w kuchni. Przygotuj to ciasto dla swojej drugiej połówki na Walentynki - gwarantujemy, że będzie zachwycona! A może robiłeś już to ciasto? Podziel się z nami swoimi wrażeniami! To ciasto jest idealne nie tylko na Walentynki, ale też na każdą inną okazję. Spróbuj i przekonaj się sam!
- Rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Masę biszkoptową przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut. Po tym czasie biszkopt studzimy.
- W tym czasie przygotowujemy krem budyniowy. Budyń gotujemy z mlekiem i cukrem zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy budyń się zgęstnieje, odstawiamy go do ostygnięcia.
- Na ostudzony biszkopt wykładamy krem budyniowy. Następnie ubijamy śmietankę i wykładamy na krem.
- Kolejnym etapem jest przygotowanie galaretki. Rozpuszczamy ją w szklance wrzątku, studzimy, a następnie wykładamy na śmietankę.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie ciasto jest gotowe do podania.