Delikatny i kremowy sos, soczysty kurczak i idealnie dobrane dodatki. Taki właśnie jest kurczak po toskańsku, na który przepis zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie. Kurczak po toskańsku to super pomysł na obiad dla całej rodziny. Świetnie smakuje z tradycyjnymi ziemniakami, kaszą czy ryżem.
🍴 Kurczak po toskańsku - smak Toskanii na Twoim talerzu
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 10 min
- Szacunkowy koszt: 35 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 480 kcal
- Tłuszcz: 22 g
- Węglowodany: 15 g
- Białko: 50 g
Składniki
- 4 piersi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki białego wina
- 1 puszka pomidorów pelati
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- świeże bazylia do dekoracji
Przepis
Viva Italia! Ten przepis przeniesie Cię prosto w serce słonecznej Toskanii, nie wychodząc z domu. Kurczak po toskańsku to danie, które zachwyci Cię prostotą wykonania i głębią smaku. Soczysta pierś z kurczaka w aromatycznym sosie pomidorowym z nutą białego wina i ziołami to istna symfonia smaku. To danie jest idealnym połączeniem prostoty i elegancji, idealne na rodzinny obiad czy uroczysty posiłek. Niemalże możemy poczuć, jak toskańskie słońce ogrzewa nasze twarze, jak aromat świeżych pomidorów i ziół unosi się w powietrzu. To danie jest dowodem na to, że nie potrzeba wiele składników, aby stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. Zapachy i smaki Toskanii są na wyciągnięcie ręki, zaspokój swoje kubki smakowe i podaruj sobie, rodzinie i przyjaciołom prawdziwe, włoskie doświadczenie kulinarne. Buon appetito!
- Pierzch z kurczaka dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż kurczaka z obu stron, a następnie odłóż go na bok.
- Na tej samej patelni, na maśle, zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodaj pomidory pelati wraz z sokiem oraz przyprawy. Całość dusimy około 10 minut.
- Dodajemy kurczaka do sosu pomidorowego i gotujemy jeszcze około 15 minut. Możemy dodać trochę bulionu, jeśli sos jest zbyt gęsty.
- Pod koniec gotowania dodajemy białe wino, gotujemy jeszcze 2-3 minuty, aż alkohol odparuje.
- Podajemy kurczaka z sosem, posypujemy świeżą bazylią. Kurczak po toskańsku świetnie smakuje z bagietką lub ryżem.