Taki prosty i pyszny pomysł na obiad który dość często teraz u nas króluje, więc postanowiłam się tym pomysłem z Wami podzielić, może komuś pomoże podczas zastanawiania się co znowu zrobić na obiad :)
🍴 Kotlety w panierce z parmezanem z szybkim sosem pieczarkowym
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 35 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 450 kcal
- Tłuszcz: 20g
- Węglowodany: 10g
- Białko: 60g
Składniki
- kotlety schabowe - 4 szt.
- starty parmezan - 1 szklanka
- jajka - 2 szt.
- bułka tarta - 1 szklanka
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- pieczarki - 200g
- cebula - 1 szt.
- śmietana 18% - 1/2 szklanki
- masło - 2 łyżki
- sól, pieprz i majeranek do smaku
Przepis
Jeśli szukasz prostego, ale smacznego przepisu na obiad, który z pewnością zadowoli całą rodzinę, ten przepis na kotlety w panierce z parmezanem z szybkim sosem pieczarkowym jest dla Ciebie. Kotlety są kruche i soczyste, a panierka z parmezanu dodaje im niepowtarzalnego smaku i chrupkości. Sos pieczarkowy jest kremowy i aksamitny, doskonale komponując się z kotletami. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste i nie zajmie Ci dużo czasu, dzięki czemu jest to idealne rozwiązanie na szybki, ale wykwintny obiad. Kotlety można podawać z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, ryż, czy makaron. Spróbuj tego przepisu już dziś i przekonaj się sam, jak smaczne i satysfakcjonujące może być domowe gotowanie!
- Kotlety umyj, osusz i lekko rozbij. Następnie przypraw je solą i pieprzem.
- W misce ubij jajka. W drugiej misce połącz bułkę tartą z startym parmezanem.
- Każdy kotlet najpierw zanurz w jajku, a potem obtocz w mieszance bułki tartej z parmezanem.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety na złoty kolor z obu stron.
- W międzyczasie przygotuj sos: na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekaną cebulę i pokrojone pieczarki. Smaż, aż pieczarki będą miękkie. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem.
- Następnie dodaj śmietanę, zmniejsz ogień i gotuj, aż sos zgęstnieje.
- Podawaj kotlety z sosem pieczarkowym. Smacznego!