Kotlety W Panierce Z Parmezanem Oraz Szybki Sos Pieczarkowy

Iwona
Obiad
23.01.2024 19:54
Kotlety W Panierce Z Parmezanem Oraz Szybki Sos Pieczarkowy

Taki prosty i pyszny pomysł na obiad który dość często teraz u nas króluje, więc postanowiłam się tym pomysłem z Wami podzielić, może komuś pomoże podczas zastanawiania się co znowu zrobić na obiad :)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gotowanietoproste.blogspot.com/2024/01/pomys-na-obiad-kotlety-w-panierce-z.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Kotlety w panierce z parmezanem z szybkim sosem pieczarkowym

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 35 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 450 kcal
  • Tłuszcz: 20g
  • Węglowodany: 10g
  • Białko: 60g

Składniki

  • kotlety schabowe - 4 szt.
  • starty parmezan - 1 szklanka
  • jajka - 2 szt.
  • bułka tarta - 1 szklanka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • pieczarki - 200g
  • cebula - 1 szt.
  • śmietana 18% - 1/2 szklanki
  • masło - 2 łyżki
  • sól, pieprz i majeranek do smaku

Przepis

Jeśli szukasz prostego, ale smacznego przepisu na obiad, który z pewnością zadowoli całą rodzinę, ten przepis na kotlety w panierce z parmezanem z szybkim sosem pieczarkowym jest dla Ciebie. Kotlety są kruche i soczyste, a panierka z parmezanu dodaje im niepowtarzalnego smaku i chrupkości. Sos pieczarkowy jest kremowy i aksamitny, doskonale komponując się z kotletami. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste i nie zajmie Ci dużo czasu, dzięki czemu jest to idealne rozwiązanie na szybki, ale wykwintny obiad. Kotlety można podawać z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, ryż, czy makaron. Spróbuj tego przepisu już dziś i przekonaj się sam, jak smaczne i satysfakcjonujące może być domowe gotowanie!

  • Kotlety umyj, osusz i lekko rozbij. Następnie przypraw je solą i pieprzem.
  • W misce ubij jajka. W drugiej misce połącz bułkę tartą z startym parmezanem.
  • Każdy kotlet najpierw zanurz w jajku, a potem obtocz w mieszance bułki tartej z parmezanem.
  • Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety na złoty kolor z obu stron.
  • W międzyczasie przygotuj sos: na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekaną cebulę i pokrojone pieczarki. Smaż, aż pieczarki będą miękkie. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem.
  • Następnie dodaj śmietanę, zmniejsz ogień i gotuj, aż sos zgęstnieje.
  • Podawaj kotlety z sosem pieczarkowym. Smacznego!