Przepis na ciasto bananowe z czekoladą
🍴 Ciasto czekoladowo-bananowe - najlepszy deser dla łasuchów
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 25 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 350 kcal porcja
- Tłuszcze: 16g
- Węglowodany: 50g
- Białko: 7g
Składniki
- 200g ciemnej czekolady
- 4 średnie, dojrzałe banany
- 200g mąki
- 150g cukru
- 100g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- szczypta soli
Przepis
Czego potrzebujesz, aby zaskoczyć rodzinę i przyjaciół wyjątkowym deserem? Tylko kilka składników i pół godziny wolnego czasu. Ciasto czekoladowo-bananowe to przepis, który w prosty i szybki sposób pozwoli Ci zrobić wrażenie na gościach. Ten deser zadowoli nie tylko miłośników czekolady, ale także tych, którzy uwielbiają słodycze z owocami. Dojrzałe banany nadają ciastu niepowtarzalnego, słodkiego smaku, który idealnie komponuje się z cięższą czekoladą. To ciasto jest nie tylko pyszne, ale także wystarczająco proste, aby przeznaczyć na nie mało czasu i uwagi. To idealny przepis dla każdego, kto szuka prostego, ale skutecznego deseru. Kuszący smak czekolady w połączeniu z nutą banana gwarantuje sukces. Ciasto czekoladowo-bananowe to doskonała propozycja na niedzielne popołudnie lub spotkanie w gronie najbliższych. Serwuj to ciasto, kiedy tylko będziesz miał ochotę poczęstować swoich najbliższych czymś wyjątkowym. Smacznego!
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj formę do pieczenia, wysmaruj ją masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
- W kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę.
- Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier oraz szczyptę soli.
- W oddzielnej misce roztrzep jajka. Dodaj do nich pokrojone w plastry banany i rozpuszczoną czekoladę.
- Wilgotne składniki połącz z suchymi. Całość dobrze wymieszaj, żeby nie było grudek.
- Ciasto przełóż do foremki. Piecz 40 minut, aż ciasto zrobi się złote. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
- Przed podaniem ciasto ostudź. Możesz je posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową.